ADRIONCYCLETOUR – Strateški projekt za bogatejšo ponudbo storitev in investicije v kolesarsko infrastrukturo

Novi slovensko-italijanski strateški projekt ADRIONCYCLETOUR zahodni Sloveniji prinaša bogatejšo ponudbo storitev na področju kolesarskega turizma, pa tudi novo investicijo v kolesarsko infrastrukturo. Projekt programa Interreg VI-A Italia-Slovenija 2021–2027 sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj.

ADRIONCYCLETOUR promovira kolesarski turizem kot obliko trajnostnega turizma, ki želi prispevati k boljši dostopnosti in večji privlačnosti čezmejnega območja. Glavni cilj projekta je podrobneje določiti kolesarsko povezavo ob obali Severnega Jadrana, ki pelje skozi Slovensko Istro, Furlanijo-Julijsko krajino in Veneto ter opredeliti navezave od morja proti notranjosti. Kolesarska trasa je del širše, jadransko-jonske ideje o vzpostavitvi kolesarske povezave ob Jadranskem in Jonskem morju od juga Italije preko Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Albanije do Grčije. Čezmejni projekt ADRIONCYCLETOUR je namreč del istoimenske ideje makroregionalnega projekta Jadransko-jonske pobude (EUSAIR).

Na Gorenjskem bo poudarek na snovanju, načrtovanju in ponudbi različnih storitev za kolesarje in spodbujanje trajnostne mobilnosti. Opremili bomo dve novi počivališči v bližini znamenitosti, namestili dva števca koles, na izbrani lokaciji pa zagotovili tudi opremo za varno hrambo in polnjenje električnih koles. Vse navedeno bo nameščeno na trasi kolesarske poti Rateče–Kranjska Gora–Bled–Bohinj.

Projektno partnerstvo želi poleg tega dodatno izboljšati turistično ponudbo za kolesarje na čezmejnem območju, okrepiti mreženje med turističnimi deležniki ter vzpostaviti stalno čezmejno sodelovanje in dialog na institucionalni ravni.

Pomen sodelovanja so izpostavili tudi govorniki na novinarski konferenci v Kopru. Adrioncycletour je prvi projekt, ki se je začel v novem programskem obdobju in je eden od treh strateških projektov.

Več o projektu, investicijah v ostalih regijah in izjavah govornikov na novinarski konferenci je dostopno na tej povezavi.

 

 

Projekt ADRIONCYCLETOUR sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

 

Projektni partnerji:

Prijavite se na naše e-novice!.