Testiranje e-invalidskih vozičkov, kolesarski nakupovalni izleti in pilotna izvedba kolesarske štafete so bile naše glavne aktivnosti letošnjega Evropskega tedna mobilnosti

RRA Gorenjske – BSC Kranj se je tudi letos v okviru projekta ReMOBIL pridružil Evropskemu tednu mobilnosti, ki se je tokrat odvijal pod sloganom Varčne poti. Osrednje aktivnosti smo posvetili predvsem zreli populaciji, kolesarjem iz kolesarskih sekcij gorenjskih društev upokojencev in varovancem domov starejših občanov.

 

Lahko rečemo, da se je tudi na Gorenjskem v drugi polovici septembra »dogajalo na veliko«, kar zadeva Evropski teden mobilnosti. Po podatkih Direktorata za prometno politiko pri Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo je letos na 22. ETM sodelovalo kar 99 slovenskih občin, osem gorenjskih.

 

V RRA Gorenjske – BSC Kranj smo tudi letos v okviru projekta ReMOBIL izvajali vrsto različnih aktivnosti, s katerimi smo o prednostih okolju in ljudem prijaznejših načinih vsakodnevnih potovanj osveščali občane in občanke. Občinam smo s posebno radijsko oddajo in dvostransko prilogo v Gorenjskem glasu omogočili, da so svoje ETM aktivnosti tudi regijsko predstavili.

 

Kot smo uvodoma že omenili pa smo osrednjo pozornost letos namenili starejši populaciji v tretjem življenjskem obdobju. Člane kolesarskih sekcij gorenjskih društev upokojencev smo povabili na tri nakupovalne kolesarske izlete; obiskali smo Čebelarstvo Franci Strupi na Spodnjem Brniku, kmetijo Matijovc v Podbrezjah in ekološko kmetijo Pr Črnet v Verjah pri Medvodah. Na omenjenih kmetijah smo si nabrali zalogo kvalitetnih, lokalnih pridelkov in izdelkov za jesenski in zimski čas.

 

Lepe jesenske dni smo izkoristili tudi za prijetno s koristnim; pilotno smo izpeljali kolesarsko štafeto, s katero smo po eni strani promovirali multimodalno obliko potovanj z uporabo koles iz sistema souporabe koles Gorenjska.bike na trasah Gorenjskega kolesarskega omrežja v povezavi uporabo avtobusnih in železniških povezav. Povedano na kratko, preizkusili smo, kako lahko potujem iz Železnikov prek Škofje Loke in Kranja do Tržiča in naprej prek Radovljice do Jesenic. Na tej relaciji smo se vozili z avtobusom, vlakom in kolesi iz sistem Gorenjska.bike in na lastni koži občutili, kako so usklajeni vozni redi in kako so razporejene postaje Gorenjska.bike. Naše izkušnje smo zabeležili, na določenih odsekih Gorenjskega kolesarskega omrežja opazili in zapisali, kaj bi bilo potrebno z vidika varnosti še izboljšati. Izsledke vseh, ki so pilotne trase testirali, smo pregledali in na podlagi tega bodo v oktobru pripravljene usmeritve za izboljšanje kolesarske izkušnje na teh trasah.

 

Tudi v naslednji aktivnosti smo se povezali z društvom Rekreatur in k sodelovanju povabili še podjetje Soča oprema, ki se že več kot 40 let ukvarja s proizvodnjo in prodajo rehabilitacijskih pripomočkov, invalidskih vozičkov in druge opreme za gibalno ovirane. V tržiškem občinskem atriju, v Naklem pri domu Petra Uzarja – enoti Naklo in v Kranju pri Domu upokojencev Kranj smo predstavili in dodobra stestirali e-invalidske vozičke, e-skuterje in druga pomagala, ki omogočajo in olajšajo gibanje oslabelim in težje gibljivim osebam. Za oskrbovance, njihove svojce in tudi za osebje domov starejših občanov so bile nadvse koristne tudi informacije, kako s čim manjšimi stroški do najema ali nakupa omenjene opreme.

 

 

S partnerji projekta ReMOBIL smo o letošnjem ETM dogajanju v posameznih regijah in že govorili z nacionalno koordinatorko ETM, mag. Polono Demšar Mitrovič, ki je vse lokalne in regionalne koordinatorje ponovno povabila tudi na srečanje koordinatorjev ETM, ki bo v sredo, 18. oktobra v Razkrižju. Prijave zbirajo do srede, 11. oktobra 2023 na naslednji povezavi: PRIJAVNICA.

 

 

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.