PAMETNO IN DIGITALNO

V sklopu projekta Inno2mare smo izvedli dve delavnici o inovativnem oblikovalskem razmišljanju in konceptu pametnih tovarn, kjer sta ključna dejavnika pri preoblikovanju industrije umetna inteligenca in digitalizacija procesov.

Konec oktobra 2023 je v Kovačnici potekala delavnica o oblikovalskem razmišljanju s sodobnim nazivom »Design Thinking at its finest«. Predavatelj dr. Blaž Zupan, ki je podjetniški trener, serijski podjetnik, mentor, investitor in predavatelj na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, nam je na dogodku prikazal osnovne koncepte oblikovalskega razmišljanja, pomembnost tega pristopa za spodbujanje kreativnosti, in najbolj pomembno, kako ga lahko uporabimo za reševanje realnih, vsakodnevnih vprašanj, s katerimi se srečujejo posamezniki in organizacije. Udeleženci dogodka so pridobili praktičen vpogled v oblikovalsko razmišljanje, ki je nekoliko drugačno od našega vsakodnevnega, pa vendar prinaša ključne izboljšave tudi pri poslovnih inovacijah, predvsem pa izboljšanju procesov ter spodbujanju kreativnosti in razvoja. Ustvarjalnost s pomočjo oblikovalskega razmišljanja generira uporabne rešitve. Uporabne rešitve generirajo dolgoročno stabilnost, le ta pa generira uspeh.

 

 

Na drugi delavnici smo gostili dr. Huga Zupana, direktorja podjetja Digiteh, ki je vodilno podjetje v Sloveniji na področju razvoja in implementacije digitalnih dvojčkov. Predstavil nam je koncept pametnih tovarn, ki postajajo vedno bolj pomembne in nujne, če podjetja želijo ohraniti konkurenčnost na globalnih trgih. Zaradi aktualnosti, pomembnosti, predvsem pa številnih nejasnosti v konceptih, pristopih in rešitvah v okviru pametnih tovarn, so raziskave na tem področju nujne in v zadnjih letih vse bolj številne tako v svetu, kot tudi v Sloveniji. S pomočjo digitalnih dvojčkov je omogočena hitra in učinkovita optimizacija proizvodnih procesov iz vidika postavitve resursov, materialnega toka ali avtomatičnega generiranja plana izvedbe naročil s pomočjo umetne inteligence in izvajanjem »kaj-če« scenarijev. Umetna inteligenca in digitalni dvojčki zasedajo osrednjo vlogo v inovativnih proizvodnih procesih in sistemih, kjer smo priča avtonomiji, ki postopoma nadomešča tradicionalno človeško vlogo in se povezuje z naprednimi digitalnimi platformami.

Na dogodku je nam je g. Zupan poleg teoretične predstavitve delovanja digitalnih dvojčkov, prikazal tudi praktično izvedbo na primeru podjetja Adria Dom d.o.o., za katero so dobili prestižno nagrado »GoDigital« za najboljši digitalni projekt leta 2022. V podjetju so izvedli celovito digitalno preobrazbo, s kombinacijo digitalnega dvojčka in umetne inteligence namreč sprotno usmerjajo delavce na montažni liniji in s tem zmanjšujejo strošek proizvodnega procesa za 30 odstotkov.

 

Spremljajte naše objave dogodkov in se nam pridružite na naslednjem!

 

    

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.