BSC v okviru projekta Innovative Location na ogledu dobrih praks na Švedskem

Prvi dan študijskega obiska smo obiskali mesto malo turistično mestece Varberg na zahodni obali Švedske. Predstavniki švedske regije Halland, pod katero spada omenjeno mesto, so nam najprej predstavili proces nastajanja regije in izzive povezane s tem, kar je bilo predvsem za slovenske udeležence v luči nove regionalizacije Slovenije izredno zanimiv prispevek. Potem so nam občinski predstavniki predstavili njihove aktivnosti in transformacijo mesta iz poletne turistične destinacije v destinacijo, ki privablja obiskovalce, talente in podjetja skozi vse leto. Pri tem temeljijo na trajnostnem razvoju in infrastrukturnih projektih, ki imajo v fokusu prebivalce tega mesta.

Naslednji dan smo se odpravili v glavno mesto regije Halland, v Halmstad. Na Univerzi Halmstad, ki se ponaša z inovativnostjo in izredno povezanostjo s gospodarstvom, so nam predstavili svoje aktivnosti, kjer največ poudarka dajejo na dejavnosti povezanih s tehnološkimi rešitvami v zdravstvu, izobraževanju in transportu. Obiskali smo tudi podjetniški inkubator H5 Halmstad, ki ponuja podporo za mlada in hitro rastoča podjetja in se lahko pohvali že z nekaj zelo uspešnimi mednarodnimi zgodbami.

Zadnji dan smo preživeli v drugem največjem švedskem mestu, v Göteborgu. Najprej so nas predstavniki javnega podjetja Business Region Göteborg seznanili z dejstvi in vizijo razvoja mesta, ki temelji na tehnološkem razvoju, inovacijah, dodani vrednosti in privabljanju talentov iz celega sveta. Nadaljevali smo do Lindholmen Science Park-a, ki je nastal na pogorišču propadle ladjedelnice. V parku delujejo priznana švedska podjetja (Volvo, Ericsson, Scania…), ki skupaj z mestom in akademsko sfero razvijajo učinkovite rešitve s področja pametnih mest s poudarkom na pametni mobilnosti.

Domov smo se vrnili z obilico novih znanj, spoznaj in s kontakti za nadaljnje delo, predvsem pa z zavedanjem da je pred nami še dolga pot, ki mora temeljiti predvsem na povezovanju, sodelovanju, viziji in delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo.

 

Prijavite se na naše e-novice!.