Deficitarni poklici in štipendiranje

Slaba promocija je eden izmed vzrokov za pomanjkanje deficitarnih poklicev. Pomanjkanje kadra na določenih področjih se povezuje z negativnim vplivom na gospodarstvo ter tudi s presežkom kadra na drugih področjih. Zato je JŠRIPS RS objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023.

Posledice deficitarnih poklicev se lahko kažejo na različne načine. Pomanjkanje kadra na določenih področjih se povezuje z negativnim vplivom na gospodarstvo in gospodarsko rast ter tudi s presežkom kadra na drugih področjih. Presežek kadra pa povzroči tudi težje zaposlovanje. Ena izmed posledic je tudi npr., da pomanjkanje določenih poklicev ogroža obstoj in poslovanje večjih podjetij. V gospodarstvu se posledice pomanjkanja ustreznega kadra kažejo v slabši konkurenčnosti gospodarstva v regiji. Mnogi deficitarni poklici za katere je zahtevana le poklicna izobrazba so povezani tudi s slabšim družbenim vrednotenjem in nagrajevanjem. Veliko deficitarnih poklicev se opravlja v težjih pogojih dela, kar pri mladih povzroči manjši interes za šolanje za take poklice in posledično tudi za zaposlovanje.

 

Na trgu dela to pomeni, daj je povpraševanje po delavcih večje kot je dejansko oseb z določenim poklicem, zato se splača izbrati izobraževanje v tej smeri, saj bo na voljo več delovnih mest za vašo zaposlitev.

 

Na Gorenjskem tudi z namenom promocije deficitarnih poklicev že vse od leta 2008 izvajamo Regijsko štipendijsko shemo. Od začetka izvajanja do danes je bilo v projekt vključenih že preko 400 štipendistov in preko 130 delodajalcev iz območja gorenjske regije. Trenutno smo v obdobju, ko se končuje shema za obdobje 2016–2022. Projekt Regijske štipendijske sheme je vključen v Regionalni razvojni program Gorenjske 2021–2027, ker bi bilo za regijo ter predvsem regijska podjetja  koristno, da se shemo ohrani in še naprej sofinancira z nacionalnimi in evropskimi sredstvi.

 

V petek, 21. januarja 2022 je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije na svoji spletni strani objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023.

 

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev.

 

V letošnjem naboru deficitarnih poklicev so kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, gastronom hotelir, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva. Pri dvojezičnih izobraževalnih programih, ki se izvajajo v madžarskem jeziku, so izbrani mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik.

 

Več o razpisu pa si lahko preberete na spletni strani: https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/javni-razpis-za-dodelitev-stipendij-za-deficitarne-poklice-za-solsko-leto-20222023-323-jr.

 

Prijavite se na naše e-novice!.