Digitalizacija muzejev in galerij

V okviru Interreg Europe projekta CD-ETA je od 8. do 10. maja v Firencah potekal drugi tematski seminar z naslovom »Digitalizacija muzejev in galerij«. Predstavniki vključenih partnerjev iz sedmih evropskih držav (Bolgarija, Romunija, Italija, Španija, Grčija, Estonija in Slovenija) so na seminarju predstavili politike in orodja, ki se na področju digitalizacije muzejev in galerij izvajajo v njihovih regijah in državah.

Firence, glavno mesto dežele Toskana v Italiji, veljajo za rojstno mesto italijanske renesanse. Medičejci (it. Medici) so kot veliki podporniki znanosti in umetnosti napravili iz Firenc središče kulture tedanjega sveta. Od tisoč najpomembnejših evropskih umetnikov drugega tisočletja jih je 350 živelo oz. delovalo prav v Firencah.

Danes je v mestu, ki leži ob reki Arno, 72 muzejev. Usmeritev muzejev in galerij gre v smer digitalizacije, kar so potrdile tako predstavitve na tematskem seminarju, kot tudi ogledi na terenu. Galerijo Uffizi v prečudoviti palači v središču Firenc, ki je eden najstarejših in najslavnejših hramov umetnosti na svetu, lahko danes doživimo tudi virtualno (Virtual Uffizy Gallery). Izkušnja Galerije Uffizi je bila na konferenci projekta CD-ETA med drugimi predstavljena kot primer evropske dobre prakse na področju digitalizacije muzejev in galerij. Poleg domačih praks in praks vključenih partnerjev so bile predstavljene tudi politike in orodja za digitalizacijo muzejev in galerij sodelujočih držav. Udeleženci srečanja pa smo si ogledali tudi Muzej Galileo, ki so ga v Firencah zgradili v čast revolucionarnemu znanstveniku in astronomu Galileu Galilej. Muzej je znanstveno in interaktivno središče, možno si ga je ogledati tudi z aplikacijo Galileo app – brezplačnim vodnikom za pametne telefone in tablice.

Gorenjska regija se je v Firencah predstavila s primeroma digitalizacije zbirk Gorenjskega in Tržiškega muzeja. Predstavitev si lahko ogledate tukaj.

Na partnerskem srečanju smo nekaj besed namenili tudi jesenskemu tematskemu seminarju »Digitalizacija nesnovne dediščine«, ki bo od 17. do 19. oktobra 2017 potekal v Škofji Loki.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta.

 

Save

Save

Save

Prijavite se na naše e-novice!.