Do cvetočih narcis z brezplačnim avtobusom

V času cvetenja narcis bo za umiritev prometa v vaseh pod Golico in Javorniškem Rovtu vzpostavljena zapora ceste. Za obiskovalce cvetočih travnikov bo ob koncih tedna v maju na voljo brezplačni avtobusni prevoz, ki ga podpirajo in sofinancirajo tudi partnerji projekta Outdoor doživetja v Karavankah.

Ljubitelji belih poljan, pa ne snežnih, ampak cvetoče posutih z belimi narcisami vsako leto nestrpno pričakujejo maj, ko se podajo na pohodniški izlet na pobočja Golice in Javorniškega Rovta. Tu so običajno vasi v času največjega razcveta narcis zelo oblegane in polne avtomobilov ter prometnih zastojev. Da bi se letos temu izognili, bo  v drugem, tretjem in četrtem vikendu v maju vzpostavljena zapora ceste v Planino pod Golico in Javorniškemu Rovtu, za obiskovalce pa organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relacijah Jesenice–Planina pod Golico in Jesenice–Javorniški Rovt (Pristava). Avtobus bo ustavljal na vseh postajališčih javnega potniškega prometa z zgoščenim voznim redom, ki je dostopen na: https://turizem.jesenice.si/med-narcise-z-busom/item/21910-vozni-red-brezplacnega-avtobusa. Tu so na voljo tudi napotki za obisk cvetočih travnikov narcis in odgovorno ravnanje obiskovalcev.

 

Zapora ceste je predvidena med 7. in 17. uro, izven tega časa bo cesta normalno prevozna tudi z osebnimi vozili. Morajo pa obiskovalci v tem primeru poskrbeti, da bo njihovo vozilo ustrezno parkirano, saj bo ob majskih koncih tedna na omenjenih območjih predviden poostren nadzor redarjev.

 

Zapora ceste z organizacijo avtobusnega prevoza bo tako omogočila okolju prijaznejši obisk občutljive narave, za obiskovalce pa brezskrben obisk. Na ta način bodo tudi domačini imeli proste in dostopnejše poti za opravljanje vsakodnevnih opravil. Letos se zaradi dolge in s snegom obilne zime pričakuje vrhunec cvetenja narcis nekoliko kasneje, v vaseh pod Golico nekje v prvi polovici maja, v višjih legah, kot sta Španov vrh in Golica, pa v drugi polovici maja.

 

Poleg Občine Jesenice ukrep umirjanja prometa na obleganih pohodniških izhodiščih podpirajo tudi ostali partnerji širšega območja Karavank v sklopu projekta Outdoor doživetja v Karavankah, ki ga vodi BSC Kranj. V ta namen je avtobusni prevoz zadnji vikend v maju sofinanciran iz tega projekta. Nov prometni režim bo vpeljan testno, v načrtu pa je pobuda zapore ceste z organizacijo alternativnih prevozov tudi na dveh drugih lokacijah v Karavankah. Na podlagi ugotovitev in izkušenj take poizkusne prometne ureditve, bodo pripravljena priporočila za trajnostno rešitev problematike obvladovanja prometnih tokov na bolj obljudenih izhodiščih pohodniških poti, zlasti tam, kjer promet pomeni obremenitev za naravo in kakovostno življenjsko okolje tamkajšnjih prebivalcev.

Prijavite se na naše e-novice!.