Energetska in finančna neodvisnost – ZELENI ALPSKI DAN

Na povezujočem dogodku med slovenskimi in lihtenštajnskimi podjetji s področja energetike in financ, se je 16. februarja popoldne na Bledu zbralo preko 150 udeležencev. Dogodek je bil izveden kot priložnost oziroma uvod v dolgoročno prijateljsko in poslovno sodelovanje med podjetji in institucijami s področja energetike in financ.

Dogajanje se je pričelo ob 12. uri v Grand Hotelu Toplice z delovnim bilateralnim kosilom pod pokroviteljstvom župana Občine Bled, gospoda Janeza Fajfarja. V popoldanskem času pa je potekal kongres energetske in finančne neodvisnosti, katerega so se udeležili tudi predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstva za zunanje zadeve. Zbrane sta v uvodu nagovorila ga. Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo, in pooblaščeni minister g. Gregor Šuc, vodja sektorja za evropske države na Ministrstvu za zunanje zadeve. Predsednik Združenja Slovensko-lihtenštajnskega prijateljstva, g. Silvester Likar, je povzel namen srečanja in poudaril, da je dolgoročni cilj projekta prijateljstvo in aktivno vključevanje na trg poslovnih in finančnih možnosti, to je v izmenjavi dobrih praks in uveljavljanju pozitivnih strategij, za katere vemo, da jih tako Slovenija kot kneževina Lihtenštajn premoreta ogromno.

Na kongresu je beseda tekla o trajnostnem okoljskem in energetskem upravljanju, ga. Katarina Pogačnik je predstavila Energetski atlas, spletno orodje za trajnostno okoljsko in energetsko upravljanje. Energetski atlas je podatkovna baza z enotno metodologijo, ki ima na voljo 4 module (e-planiranje, e-pismenost, e-sodelovanje, e-indikatorji). Atlas zagotavlja širšo uporabo, omogoča strateška partnerstva in veča energetsko pismenost. Dr. Matej Ogrin, predsednik CIPRE (mednarodne komisije za varstvo Alp, ki je bila ustanovljena že leta 1952), je izpostavil nekaj primerov uspešnega sodelovanja na področju trajnostnega razvoja Alp med Lihtenštajnom in Slovenijo, ki sta najmanjši alpski državi. Povedal je, da so Alpe edino gorstvo na svetu, ki je zaščiteno z mednarodno pogodbo, in da je poslanstvo CIPRE ohranjati, živeti in ostati v Alpah. CIPRA International prireja letne konference in letošnjo bo gostila Slovenija, 25. in 26. maja, prav na Bledu, na temo rasti turizma in s tem povezane kakovosti življenja v Alpah. Ob koncu je podal nekaj predlogov nadaljnjega sodelovanja, predvsem z vključevanjem mladih v alpske razvojne teme. Direktor podjetja Robotina Kozina, g. Devid Palčič, je govoril o tehnologijah prihodnosti, s poudarkom na energetski in finančni učinkovitosti. Kot tehnologije prihodnosti je izpostavil: internet stvari, umetno inteligenco ter blockchain tehnologije.

V drugem delu je bila konferenca posvečena finančnemu vidiku. G. Oyvin Furustol je govoril o privatnem bančništvu s tradicijo in modernim pristopom. Predsednik uprave banke LON dr. Jaka Vadnjal pa o poslovnih priložnostih in vlogi bank v času kriptomanije in v okviru Digitalne Slovenije. Ob koncu je bil narejen kratek povzetek s poudarkom na pomenu finančne in energetske neodvisnosti.

 Več o projektu PEACE_Alps

Več o projektu STEPPING

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.