FILMSKI TEDEN EVROPE 2018

Filmski teden Evrope vam letos med 9. in 27. majem v 14 krajih po Sloveniji prinaša sodobne evropske filme. Zvrstilo se bo 39 brezplačnih projekcij, vsi predvajani filmi pa so prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Med njimi bo tudi film Nečista kri, prejemnik letošnje nagrade LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.
Filmski teden Evrope že tradicionalno poteka v maju, ko tudi sicer obeležujemo rojstni dan EU. Prav na dan Evrope, 9. maja, bodo projekcije v Ajdovščini, Celju, Lendavi, Novi Gorici, na Ptuju in v Sežani, uradno in slavnostno odprtje Filmskega tedna Evrope 2018 pa bo 10. maja ob 18.00 v Ljubljani, v Hiši Evropske unije. Udeležence bosta pred projekcijo filma Belgijski kralj pozdravila vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič in v.d. vodje pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manja Toplak.
 
Namen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Skupaj 22 filmov boste letos lahko videli v Ajdovščini, Celju, Izoli, Kranju, Lendavi, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, na Ptuju, v Ravnah na Koroškem, Sežani, Slovenski Bistrici in Tolminu.
 
Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in RRA Severne Primorske, v sodelovanju z lokalnimi kinematografi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.
 
V Kranju si boste lahko v Cineplexxu ogledali 3 brezplačne projekcije in sicer:
  1. maj ob 18.00 – Western (2017) + uradna otvoritev Filmskega tedna Evrope na Gorenjskem
  2. maj ob 18.00 – 120 utripov na minuto (2017)
  3. maj ob 18.00 – Zbogom, Berlin! (2016)
 
Brezplačne vstopnice za ogled filmov dobite na blagajni Cineplexx 3 ure pred začetkom filma.
Za več informacij se lahko obrnete na Europe Direct Gorenjska: nives.justin@bsc-kranj.si.
 
Vabljeni!
 
 
Prijavite se na naše e-novice!.