Gorenjska delegacija na obisku svetovne razstave Expo Dubaj 2020

23. decembra 2021 se je iz obiska svetovne razstave Expo Dubaj 2020 vrnila gorenjska delegacija, ki je sodelovala tudi v okviru predstavitve Alpske regije na slovenskem paviljonu v Dubaju. Obisk je potekal v organizaciji Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj, v sodelovanju s Turizmom Bohinj, SPIRIT Slovenija in Slovensko turistično organizacijo.

Svetovna razstava Expo že od leta 1893 združuje znanje ter ustvarja nove poslovne priložnosti, na njej pa se letos predstavlja rekordno 194 držav. Med njimi tudi Slovenija, ki je ena izmed 87 držav, ki ima lasten in posebej za to priložnost zasnovan paviljon. Letošnji Expo je osredotočen na trajnost, mobilnost in priložnosti. V slovenskem paviljonu se odvijajo tudi poslovna druženja, gastronomska doživetja, predstavitve slovenskih inovacij in slovenskih regij. Predstavljajo se podjetja in organizacije, ki želijo svetu pokazati prebojne rešitve za najrazličnejše izzive trajnosti, od vprašanja varnosti okolja, človekovega zdravja, učinkovite rabe naravnih energetskih virov, do varovanja pitne vode, zahtevnih vprašanj s področja ravnanja z odpadki, do izzivov samooskrbe ipd. Navedene razvojne priložnosti in izzive prepoznavamo tudi v naši regiji, za katero smo si zadali vizijo, ki je »Visoka kakovost bivanja za vse generacije v povezani, energetsko varčni in čisti alpski regiji!«.

 

Zgodbe iz slovenskih regij se na Expu 2020 predstavljajo v petih časovnih sklopih na način, da smiselno nadgrajujejo program na slovenskem paviljonu in razstavi Expo 2020 nasploh. Za predstavitev Alpske regije, v okviru katere se je predstavila tudi Gorenjska, je predviden čas od 21. novembra do 25. decembra 2021. Z namenom, da se v okviru predstavitve Alpske regije predstavi tudi naša regija, je Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj skupaj s  Turizmom Bohinj pristopila k organizaciji in uspešno izpeljala obisk gorenjske delegacije na Expo Dubaj 2020. V okviru obiska je v slovenskem poslovnem središču potekala tudi delavnica predstavitve slovenskega turizma s poudarkom na Alpski regiji. Dogodek je bil namenjen promociji slovenskega turističnega gospodarstva. Obiskovalce je na slovenskem paviljonu sprejel in pozdravil Jurček Žmauc, direktor paviljona. Povedal je, da predstavitev Slovenije na Expu v Dubaju zaenkrat ocenjujejo kot izjemno uspešno, v mesecu oktobru in novembru so skupaj zabeležili več kot 220.000 obiskovalcev, povprečna ocena vsebin paviljona s strani obiskovalcev pa je visoka. Pozitivnih odzivov pa ne dobivajo le od obiskovalcev, temveč tudi od podjetij, ki se predstavljajo na slovenskem paviljonu, kamor je usmerjen fokus predstavitve. Do sedaj se je na slovenskem paviljonu predstavilo več kot 40 podjetij, v poslovnem središču pa so gostili več kot 70 dogodkov in poslovnih srečanj. Povedal je, da je Expo izjemna priložnost, da Slovenijo predstavimo svetu ne le kot inovatorko na številnih področjih, temveč tudi kot priljubljeno turistično destinacijo. Po uvodnih nagovorih v se je predstavilo 10 podjetij in organizacij Alpske Slovenije. S slovensko turistično ponudbo se je na individualnih sestankih s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva seznanilo preko 25 udeleženih turističnih agentov in organizatorjev potovanj iz Združenih arabskih emiratov.

 

V času predstavitve Alpske regije, se v paviljonu vrti tudi promocijski film, ki predstavlja virtualni razstavni prostor – showroom Gorenjske regije in gospodarstva. Namen showrooma je predstavitev Gorenjske regije, prevladujočih panog in produktov regijskih podjetij na enem mestu in je nastal v okviru projekta SPOT Svetovanje Gorenjska, ki ga vodimo na Regionalni razvojnih agenciji Gorenjske – BSC Kranj.

 

V sklopu obiska gorenjske delegacije je bil organiziran tudi ogled Sustainable Cityja, prvega delujočega Net-Zero energijskega mesta v Dubaju, oblikovanega na način, da postane mednarodna predstavitev visokokakovostnega trajnostnega življenja.

 

Obisk Expa in Sustainable Cityja je bil hkrati odlična priložnost, da se pobudniki in nosilci razvojnih trendov ter gospodarstveniki seznanijo s sodobnimi svetovnimi trendi na različnih razvojnih področjih. Expo nam tako ponuja, da v kratkem času dobimo poglobljen vpogled v ključne globalne trende, na podlagi katerega bomo lažje identificirali tiste, ki so pomembni tudi za naš razvoj.

 

Predstavniki gorenjske delegacije smo se strinjali, da je obisk navdušil in opogumil za nadaljnje razvojne korake v regiji in širše. »Expo Dubaj 2020 nam na eni strani pokaže razvojne priložnosti predvsem na področju trajnostnega razvoja, mobilnosti, informacijsko komunikacijskih tehnologij, pametnih rešitev, znanstvenih dognanj z visoko dodano vrednostjo in na drugi strani opozarja na visoko dinamičnost razvojnih trendov, ki nas spodbujajo k stalni aktivnosti in k medsebojnem sodelovanju.« Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojna agencije Gorenjske – BSC Kranj.

 

Prijavite se na naše e-novice!.