Gorenjska na Slovenskem kolesarskem kongresu

V Kristalni palači v Ljubljani, je 6. 4. 2022 potekal 2. slovenski kolesarski kongres, kjer smo dobili celosten pregled kolesarske infrastrukture in razvoja kolesarskih produktov in poti po regijah v Sloveniji. Predstavili smo tudi dosežke z Gorenjske, ki je prva regija v Sloveniji s celovitim omrežjem državnih in lokalnih kolesarskih povezav.

Aktivnosti in dosežke Gorenjske na področju kolesarstva sta predstavili Barbara Špehar, z Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj, in Nina Kobal, z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Izpostavili sta delovanje Svetovalnega organa gorenjske regije za razvoj kolesarstva (SORK), digitalno evidenco kolesarskih povezav, proces vzpostavitve Gorenjskega kolesarskega omrežja (GKO), enotno označevanje in promocijske aktivnosti ter načrte za prihodnost, kjer je v ospredju predvsem celosten pristop reševanja izzivov gorskega kolesarjenja in zasnova Gorenjskega gorskokolesarskega omrežja. Gorenjsko kolesarsko omrežje bo v prihodnjih mesecih označeno tudi na terenu, z enotnimi usmerjevalnimi tablami, ki so skladne s Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah (Uradni list RS, št. 150/21). Obetamo si tudi izgradnjo kolesarske infrastrukture, ki bo Gorenjsko kolesarsko omrežje nadgradila v kolesarjem prijazno in varno doživetje.

 

Predstavniki iz drugih slovenskih regij so med drugim predstavili pomursko kolesarsko omrežje, razvoj kolesarske infrastrukture in turističnih produktov v Podravju, kolesarjenje kot mobilnost, šport in turizem na Koroškem, razvoj kolesarske infrastrukture v Savinjski regiji, kolesarske povezave kot izziv mobilnosti in turizma v Posavju, turistične produkte na področju kolesarstva v Zasavju, kolesarsko infrastrukturo kot del celovitega razvoja trajnostne mobilnosti v Ljubljanski urbani regiji, kolesarsko infrastrukturo v Jugovzhodni Sloveniji, razvoj kolesarstva v Primorsko notranjski regiji, vzpostavljanje mreže kolesarskih povezav in kolesarskih storitev v slovenski Istri in na Krasu ter vlogo in pomen razvoja trajnostne mobilnosti pri razvoju turizma na primeru celostne prometne strategije Julijske Alpe.

 

Tomaž Willenpart z Direkcije RS za infrastrukturo je udeležence seznanil z državnimi kolesarskimi povezavami, katerih gradnja se začne v 2022 ter spregovoril tudi o načrtovanju in pripravi projektne dokumentacije v letih 2022–2023. Na Gorenjskem bo v kratkem objavljen razpis za izbor izvajalca kolesarske povezave Bled-Bohinjska Bistrica, v pripravi so tudi projektne naloge za kolesarske povezave v Selški in Poljanski dolini.

 

Predstavniki podjetja Omega Consult d.o.o. so predstavili evidenco državnega kolesarskega omrežja, ki se mesečno posodablja in je dostopna na tej povezavi: https://www.gov.si/teme/kolesarska-infrastruktura/.

 

Obiščite spletno stran www.gko.si in nas spremljajte na Instagramu @gko_bike.

 

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.