Gorenjski razvojni forum

Akademija Finance Časnika Finance je konec aprila 2023 v Kovačnici pripravila Gorenjski razvojni forum, na katerem je sodeloval tudi naš direktor, Rok Šimenc, ki je poudaril pomen Kohezijske politike ter izpostavil aktualne regijske projekte in prioritete. Poleg zanimivih podjetniških vsebin je bila tema pogovora tudi gorenjska bolnišnica.

Direktor in glavni urednik Financ Peter Frankl se je v uvodnem delu Gorenjskega razvojnega foruma, ki je potekal v prostorih Kovačnice, pogovarjal z Bahaom Abdullahom, članom uprave in izvršnim finančnim direktorjem Iskraemeca, o tem, kako so kupili in razvili iskra števce, kako je bil skeptičen ob prihodu, kako je zadovoljen sedaj, o načrtih podjetja. Med drugim je poudaril tudi visoko kakovost življenja v Sloveniji.

 

Na panelu Vzhajajoče podjetniške zvezde so svoje podjetniške zgodbe predstavili Matej Meglič, soustanovitelj podjetja ElevonX, Marcel Nahtigal, soustanovitelj Krožnika, in Bine Logar, direktor podjetja Back to Basics. Udeleženci foruma so tako lahko prisluhnili navdihujočim zgodbam podjetnikov s področij brezpilotnega letalstva, uporabe zavržene hrane in modelarstva.

 

Župani Jesenic, Radovljice in Kranja so soočili argumente o ustreznosti lokacije Gorenjske bolnišnice. Uvodoma so vsi trije župani znova navedli prednosti posameznih lokacij. Radovljiški župan Ciril Globočnik je izpostavil, da imajo za novo regijsko bolnišnico zagotovljena potrebna zemljišča in sprejet prostorski red, da je Radovljica v središču Gorenjske in da je v bližini tudi leško letališče. Ob tem računa, da bi Radovljica z regijsko bolnišnico lahko postala tudi mestna občina. Kranjski župan Matjaž Rakovec je na drugi strani poudaril, da na Kranj gravitira kar 150.000 od 210.000 prebivalcev Gorenjske in tudi prebivalci nekaterih občih osrednje Slovenije ter da bi bolnišnica v Kranju razbremenila ljubljanski klinični center. Kot je dodal, so tudi v Kranju zagotovljena zemljišča v bližini avtoceste ter ustrezna infrastruktura. Podobno je jeseniški župan Peter Bohinec navedel, da ima tudi obstoječa Splošna bolnišnica Jesenice dobro geostrateško lego, poleg tega sta na tem mestu že sodobni urgentni center in heliport. Bolnišnične stavbe pa so bile v zadnjih letih energetsko in požarno sanirane, izvedenih je bilo tudi več drugih investicij. Tako župani glede lokacije regijske bolnišnice vztrajajo vsak na svojem, so si pa enotni, da mora odločitev sprejeti stroka oziroma ministrstvo za zdravje in to čim prej.

 

V okviru Foruma sta kratki predavanji pripravila podjetniški mentor Tomaž Stritar in Mihaela Perčič, direktorica kranjske območne enote Zavarovalnice Triglav.

 

O aktualnih projektih za rast gorenjskega gospodarstva sta spregovorila Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj in Janez Černe, podžupan Mestne občine Kranj.

Rok Šimenc je v okviru pogovora poudaril pomen Kohezijske politike, iz katere Gorenjska v naslednjih letih pričakuje 35 milijonov evrov sredstev v okviru dogovora za razvoj regij Kohezijske regije Zahodna Slovenija ter izpostavil nekatera prioritetna področja dela:

  •  Mrežni inkubator z odličnim podjetniškim okoljem Kovačnica;
  •  Mobilnost in alternativna goriva;
  •  Razvoj turistične destinacije Simply Karavanke in
  •  Pametne skupnosti s prijaznimi rešitvami za občane.

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.