InduCCI je bil del edinstvenega ekosistema v tobačni tovarni v Linzu

Linz je industrijsko mesto. Glavni industrijski družbi sta velik koncern VOEST (poznan po proizvodnji jekla) in njegov kemični del »Chemie Linz«, oba v pristanišču blizu Donave. A mesto je tudi pogosto prizorišče glasbenega in umetniškega dogajanja.

Partnerji projekta smo se srečali tam, kjer se je nekoč v minuti zasukalo po 8.000 cigaret, zdaj pa se prižigajo ustvarjalne iskrice. Nekdanji tobačni obrat Tabakfabrik Linz, postaja urbano središče kulturne in ustvarjalne industrije. Oživljena industrijska stavba, središče sodobnih tehnologij in kreativnih industrij, se v svoji prenovi ne opredeljuje kot običajni muzej ali prizorišče. Bolj gre za delovno mizo, oder, laboratorij, sobo za vaje, koncern sodelovanja in navsezadnje produktivno mestna četrt – edinstvene vrste.

Eno celo nadstropje Tabakfabrike zaseda startup300 skupnost, z glavno ulico inovacij Strada del Startup, ki ekskluzivno ponuja 57 zasebnih pisarn različnih velikosti. Zgodbo pa zaokrožuje coworking središče factory300, z navdihujočim sobam, močnim internetom, prostorom za ustvarjalnost in sestanke ter koristne storitve – to je tisto, kar potrebuje, kdor se želi osredotočiti na svojo idejo in še vedno iskati stik s podobno mislečimi ljudmi ali nasveti strokovnjakov.

Ars Electronica je avstrijski kulturni, izobraževalni in znanstveni inštitut, ki deluje na področju nove medijske umetnosti. V tem muzeju prihodnosti so nam pokazali povezave med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Spoznali smo kako nove tehnologije, predvsem umetna inteligenca, spreminjajo naša življenja.

Omenjene lokacije in ustanove so dober primer uspešnega sodelovanja ustanoviteljev, investitorjev in podjetji, ki skupaj ustvarjajo vrednost vezano tudi na kulturne in kreativne industrije (KKI).

Udeleženci srečanja smo na podobnih primerih v obliki razprav in delavnic predstavili izbrane dobre prakse in predvidene pilotne akcije.

Na štirih različnih tematskih delavnicah smo za Gorenjsko predstavili:

  • OpenLab: dobra praksa, ki mladim omogoča vpogled v moderen tehnološki svet in sodelovanje v profesionalnih projektih
  • Predpasniki: dobra praksa predpasnikov narejenih z navdihom modrotiska, ki se lahko uporabijo tudi kot suvenir
  • Info pisarna za KKI: pilotna akcija odprtja informacijske pisarne za kulturne in kreativne industrije, v Škofji Loki.
  • KKI v skupnosti: pilotna akcija testiranja pristopov KKI, za zadovoljevanje lokalnih potreb

 

Na BSC Kranj nas veseli, da smo bili del te uspešne projektne izkušnje. Do sedaj predstavljeni rezultati kažejo na dober vsebinski napredek in ta dober zagon bomo posredovali tako naši fokusni skupini kot vsem, ki v različnih oblikah sodelujejo z nami v regiji.

Vabljeni, da dogajanje na projektu spremljate tudi preko Facebook strani www.facebook.com/inducci/.

 

Prijavite se na naše e-novice!.