InduCult2.0 - Industrijska kultura

Projekt sofinanciran s strani programa Srednja Evropa, drugo projektno srečanje, Padova v Italiji, 5. do 7. april 2017.

»Oživeti industrijsko kulturo v srednji Evropi« je skupno vodilo vseh projektnih partnerjev in njihovih deležnikov, s poudarkom na medsebojni izmenjavi izkušenj in dobrih praks na to temo. Padova ni poznana le po bogati industrijski tradiciji, ampak tudi po zelo intenzivni in uspešni elektro, tekstilni, čevljarski, kemični in moto industriji.

Abate Zanetti na otoku Murano v Benetkah je steklarska šola, kjer se še danes nadaljuje bogata umetnost oblikovanja stekla. Je stičišče industrijske preteklosti in sedanjosti. Zgodovinski center steklarske umetnosti, kjer se šola nahaja, je slikovit primer uspešne povezave industrije in mladih, ki na ta način ohranjajo industrijski karakter otoka kljub invaziji konkurence iz daljnega vzhoda. Dijaki so prikazali način izdelave steklenih izdelkov, obiskovalci pa so se lahko tudi sami preizkusili v umetnosti pihanja stekla.

Drugi študijski obisk je bil organiziran v privatno čevljarsko šolo Politecnico Calzaturiero, ustanovljeno s strani konzorcija številnih čevljarskih podjetij, ki so zaznale potrebo po usposobljenih kreativnih oblikovalcih in inovativnimi pristopi, ki jim lahko pomagajo povečati konkurenčnost na zahtevnem trgu. Njihove dejavnosti so povezane z raziskavami, oblikovanjem prototipov za čevlje visokih modnih podjetij (Prada, Channel, LV), razpolagajo pa tudi z laboratorijem za ugotavljanje ustrezne kvalitete materialov za čevlje in preverjajo kvaliteto končnih izdelkov za posamezna podjetja.

Oba omenjena primera sta primer uspešnega sodelovanja podjetij s šolami, ki na ta način razvijajo ustrezno kvalificirane kadre, hkrati pa skrbijo za kreativno oblikovanje, ki lahko pripomore k večji inovativnosti obstoječih podjetij na področju visoke mode industrije čevljev.

Udeleženci projektnega srečanja so na podobnih primerih v obliki diskusije in delavnic razpravljali o regijskem argumentacijskem dokumentu, torej o razlogih, priložnostih, ki jih za regionalni razvoj predstavlja industrijska kultura. Osnutek za Gorenjsko je pripravil BSC Kranj, ki je poleg teoretičnih izhodišč in praktičnih primerov, upošteval tudi priložnosti, ki so jih izpostavili udeleženci na delavnici fokusne skupine z dne 13. 2. 2017.

Na treh različnih tematskih delavnicah smo za Gorenjsko predstavili:

  • Turizem in identiteta: Pripravo koncepta izdelave skulpture in notranje postavitve razstave v občini Tržič.
  • Podjetja in delovna sila: Pripravo šolskih iniciativ mladih za promocijo industrijske kulture.
  • Kreativnost v povezavi z inovacijami v industriji: Pripravo koncepta o vzpostavitvi kreativnega središča in razstavnega prostora o tekstilni industriji v Škofji Loki.

Lahko rečemo, da je drugo srečanje projekta InduCult2.0 dobra popotnica za nadaljnje delo v okviru fokusne skupine deležnikov, in sicer bomo v prvi vrsti izdelali akcijske načrte za tri zgoraj navedena tematska področja s konkretnimi predlogi projektov v regiji.

Več o dogajanju si lahko pogledate na povezavi, kjer boste našli nekaj živahnih utrinkov s srečanja:

Na koncu pa vas vabimo, da spremljate dogajanje na projektu tudi preko facebook strani, in tako povečate promocijsko vrednost industrijske kulture.

 

Save

Save

Save

Save

Prijavite se na naše e-novice!.