InnoVET - široko partnerstvo razvojnih, izobraževalnih in izvajalskih institucij

Skupina 28 udeležencev iz sedmih evropskih držav (Francije, Islandije, Litve, Belgije, Romunije, Reunion Island in Bosne) ter različnih institucij je v okviru projekta InnoVET obiskala Gorenjsko.

Iz Francije so bili predstavniki Union Nationale des Maisons Familiales Rurales d'Education et d'Orientation,  Federation des MFR et IREO de la Reunion, Sol et Civilisation in IFOCAP, iz Belgije predstavniki Office Francophone de la Formation en Alternance,  iz Islandije predstavniki Verkmenntaskolinn a Akureyri, med njimi pa so bili tudi predstavniki Lokalne akcijske skupine Napoca Porolissum iz Romunije in Udruženje porodica "Porodični ruralni edukativni centar" PREC Živinice iz Bosne.

Prvi dan srečanja je potekal na Bledu, v hotelu Astoria, prvem šolskem hotelu v Sloveniji, kjer so se partnerji seznanili s ključnimi informacijami o Sloveniji, Gorenjski, regionalnem razvojnem načrtovanju, izvajanju mehanizma CLLD, LAS Gorenjska košarica in našem izobraževalnem sistemu.

Pod vodstvom mentoric dr. Bože Grafenauer in Cilke Demšar so študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled predstavili šolo, programe in projekte, ki se izvajajo na šoli ter nas popeljali po šolskem hotelu in šoli. V popoldanskem času pa so skozi zanimive zgodbe o Blejskem otoku, Rikliju, Blejskem gradu, … gostom približali Bled. Študenti so s svojo predstavitvijo in vodenjem po Bledu naredili velik vtis na udeležence našega srečanja, ki so med drugim izpostavili in bili navdušeni nad dobrim znanjem angleškega jezika, nad poznavanjem kulturne dediščine in izvirno interpretacijo, ki so jo izvedli študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled.

Drugi dan mednarodnega srečanja smo obiskali Biotehniški center Naklo, kjer so dijaki pod mentorstvom Irene Gril, vodje Medpodjetniškega izobraževalnega centra, predstavili dejavnosti centra in nas popeljali po šoli in posestvu. Ogled Biotehniškega centra smo zaključili v trgovini pod Kozolcem, kjer so gostje lahko kupili in odnesli v svojo državo kvalitetne domače slovenske pridelke in izdelke lokalnih kmetov in šolskih proizvodov. V šolski prodajalni »Pod kozolcem« je poudarjena večinska ekološka certificirana usmeritev s prodajo lastnih šolskih proizvodov in pridelkov, katere se pod strokovnim mentorstvom učijo izdelovati dijaki in študentje Biotehniškega centra Naklo.

Torkovo popoldne je bilo namenjeno obisku in predstavitvi coworking centra Kovačnica in podjetniških projektov, ki jih izvajamo na agenciji. V Kovačnici je udeležence mednarodnega srečanja pozdravil tudi direktor BSC Kranj, Rok Šimenc. V okviru delavnega srečanja smo govorili tudi o izzivih prihodnosti.

Zadnji dan obiska je dogajanje potekalo v Škofji Loki, kjer so nam Alojzij Kokalj, vodja Medpodjetniškega izobraževalnega centra, mag. Mojca Šmelcer, ravnateljica Srednje šole za strojništvo ter Milan Štigl, ravnatelj Srednje šole za lesarstvo, predstavili Šolski center Škofja Loka ter programe in projekte, ki jih izvajajo. Ogledali pa smo si tudi delavnice tako v okviru centra kot tudi na Trati, kjer deluje Srednja šola za lesarstvo. Gostje so bili navdušeni nad izdelki dijakov in načinom dela.

Povezavi na predstavljeni dijaški podjetji:

V okviru ogleda loškega območja in dobrih praks smo obiskali tudi Razvojno agencijo SORA, Rokodelski center DUO in Kreativnice v Škofji Loki. Na začetku srečanja je direktor Razvojne agencije Sora, mag. Jurij Bernik predstavil agencijo in njeno delovanje ter katera področja delujejo pod njenim okriljem. V nadaljevanju se jim je predstavila tudi pisarna LAS Loško pogorje še posebno projekti, ki so izbrani na javnih pozivih LAS ter projekti sodelovanja. Gosti so izkazali zanimanje za izvedba samih javnih pozivov ter še posebno kdo se prijavlja in na kakšen način se projekti oblikujejo.

Za zaključek delovnega obiska v Slovenij smo si ogledali še Rokodelski center DUO in Kreativni center Kreativnice, kjer jim je Petra Plestenjak Podlogar najprej prikazala izdelavo modela za škofjeloški kruhek, nato pa so imeli delavnico izdelave malega kruhka.

Po izvedenem obisku je g. Xavier LEMONDE, direktor l’IFOCAP takole zapisal:

  • a real sense of development
  • education as a lever for territorial competitiveness
  • an openness to international living as an opportunity
  • tradition, a legacy put to the taste of the day
  • And a so wonderful place

 

Prijavite se na naše e-novice!.