Islandija je država z 372.520 prebivalci in 7 univerzami

Maja 2023 smo se projektni partnerji skupaj z regijskimi deležniki projekta VET4Change srečali na Islandiji. Glavnina srečanja je potekala v pristaniškem mestu Akureyri, na severni obali Islandije, drugem največjem urbanem središču v državi. Gostiteljica 25 članske mednarodne delegacije je bila šola Verkmenntaskólinn, ki je projektni partner.

V okviru projekta VET4change, ki naslavlja tematiko razvojnega načrtovanja in izobraževanja, smo v okviru mednarodnega srečanja obiskali tudi nekaj ključnih izobraževalnih institucij severnega dela Islandije.

Gostiteljica srečanja je bila srednja poklicna šola, Verkmenntaskólinn - VMA, ki jo obiskuje okoli 1000 dijakov. Ob predstavitvi šole in njenih programov smo se seznanili tudi z njihovim načinom prilagajanja študijskih programov in usposabljanj potrebam teritorija. Med drugim prakticirajo tudi začasno zaprtje posameznih programov izobraževanja, npr. gostinstvo: strežba in kuhanje se lahko začasno zapre za leto do dve, nato pa se ponovno odpre, glede na potrebe.

Zanimiv primer dobro delujoče in polno zasedene srednje poklicne šole na podeželju je srednja poklicna šola Laugarskoli, ki je bila zgrajena ob izviru tople vode, danes pa svoj izobraževalni sistem usmerja v kulturo avtonomije mladih, kar jim prinaša polno zasedenost programov. Ravnatelj šole nam je predstavil delujoč model, ki so ga uvedli, in sicer, da so mladi sami odgovorni za svoj učni urnik, študentje so tisti, ki mobilizirajo učitelje glede na svoje znanje in potrebe, tako za termine splošnih tečajev kot tudi praktičnih izobraževanj. Naveden sistem jim nalaga disciplino rednega dela z zelo rednimi ocenami. Mladi so vključeni tudi v vsakodnevna opravila, kot so kuhanje, čiščenje itd. Vzgoja znotraj družine močno prispeva k temu, da se mladim že od malih nog daje okvir avtonomije, kar omogoča, da ta model lahko deluje.

Islandija ima 372.520 prebivalcev (podatek iz leta 2021). Univerza v Akureyriju je ena od 7 univerz v državi. 50 % študentov na Univerzi je starejših od 30 let. Primer pedagogike vseživljenjskega učenja, kjer nudijo tudi različna usposabljanja za zaposlene. 15 % študentov ima vsaj enega otroka, mlajšega od 6 let, družinsko življenje ne ovira dostopa do vseživljenjskega izobraževanja, zaradi spletnih usposabljanj, prilagojenih urnikov in cenovne dostopnosti je veliko ljudi vključeno v izobraževanje.  

Na delavnici, ki smo jo v okviru projekta VET4change izvedli z lokalnimi deležniki se nam je pridružila tudi 75 letna Kristine, ki je 50 let svojega življenja delala kot medicinska sestra, vse do današnjega dne pa je pridobila 7 diplom različnih smeri izobraževanja, trenutno na Univerzi študira pravo. Kot pravi sama, da iz veselja do znanja. Pravi primer vseživljenjskega izobraževanja.  

Namen projekta VET4Change, programa Erasmus+ je ogled in prenos primerov dobrih praks. Tokratnega srečanja smo se udeležili skupaj z Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem Bled.

 

Prijavite se na naše e-novice!.