Je prihodnost mest na podeželju?

10. junija smo se v Avstrijskem Weizu udeležili lokacijske konference projekta Innovative Location. Na konferenci so nastopili mnogi navdušujoči strokovnjaki, ki so predstavile dobre prakse ruralnega razvoja iz Slovenije, Avstrije in Nemčije.

BSC Kranj, Regionalna razvojna agencija Gorenjske, kot partner že od leta 2018 sodeluje pri projektu Innovative Location. Ključen cilj projekta, ki ga izvajamo skupaj s partnerskimi organizaciji iz Podravja in avstrijske Štajerske, je razvoj lokacij in kvalitetnih delovnih mest v podeželskih regijah izven večjih mestnih središč.

Tako so 10. junija naši avstrijski partnerji v mestu Weiz pripravili mednarodno lokacijsko konferenco, na kateri so bile predstavljene dobre prakse decentralizacije iz Slovenije, Avstrije in Nemčije. Beseda je tekla o množici zanimivih projektov in iniciativ. Spoznali smo se z avstrijskimi in nemškimi primeri selitev državnih uradov in večjih izobraževalnih institucij. Predstavljeni so bili primeri intenzivnega povezovanja manjših občin in lokalnih obrtnikov na avstrijskem Štajerskem in Predarlberškem.

Zelo zanimivi so bili tudi prispevki iz Sloveniji in Nemčije, ki so naslovili tematiko lokalnega razvoja skozi vzpostavitve mreže ruralnih coworking centrov, kot enega od ključnih stebrov lokalnega gospodarskega razvoja, ki temelji na visokotehnološki industriji, delu na daljavo in digitalnih nomadih. Definitivno veliko idej, ki jih lahko apliciramo tudi pri nas na Gorenjskem.

Več o vzdušju in govornikih pa si lahko ogledate v kratkem videu.

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.