Kaj prinaša nova Uredba o embalaži?

24 . aprila 2021 v veljavo stopi Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Namen uredbe je zagotavljanje visoke ravni varstva okolja in odpravljanje težav s kopičenjem embalaže, v skladu z evropskimi smernicami. Po novem bodo tako zavezanci za plačevanje embalažnine oz. ravnanja z odpadno embalažo vsa podjetja in vsi samostojni podjetniki, ki uvažajo oz. dajejo embalažo na slovenski trg, ne glede na količino. Do sedaj je veljalo, da stroškov ravnanja z odpadno embalažo niso imela tista podjetja, pri katerih letna količina embalaže dane na slovenski trg ni presegla 15 ton.

 

Kaj sploh je embalaža? Embalaža so vsi izdelki iz kateregakoli materiala, namenjeni temu, da blago (surovine ali izdelke), obdajajo ali držijo skupaj zaradi hranjenja ali varovanja, rokovanja z njim, njegove dostave ali predstavitve na poti od embalerja do končnega uporabnika. Poleg tega so embalaža tudi izdelki, za katere se da očitno ugotoviti, da bo iz njih v nadaljnjih postopkih izdelana embalaža, nevračljivi predmeti, uporabljeni za namene izdelovanja embalaže, in pomožna sredstva za embaliranje, ki se uporabljajo za ovijanje ali povezovanje blaga, zlasti za pakiranje, nepredušno zapiranje, pripravo za odpremo in označevanje blaga, in predmeti, ki ustrezajo merilom na povezavi.

 

Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo natančno predpisuje obveznosti embalerjev, proizvajalcev in pridobiteljev embalaže in embaliranega blaga pri ravnanju z odpadno embalažo. Obveznosti zavezancev se razdelijo glede na količino embalaže, ki jo letno dajo na trg Republike Slovenije.

Kaj to pomeni za vas, če vaše podjetje oz. vi kot samostojni podjetnik dajete embalažo na trg?

  1. Če na trg dajete preko 15 ton embalaže letno, morate dejavnost prijaviti in kvartalno poročati na FURS in plačevati okoljsko dajatev. Poleg tega je potrebno skleniti Pogodbo o prenosu obveznosti ravnanja z embalažo in odpadno embalažo oz. se vpisati v evidenco individualnih sistemov ravnanja z odpadno embalažo.
  2. Če na trg dajete manj kot 15 ton embalaže na leto, se morate registrirati pri Agenciji RS za okolje (ARSO) in jo tja poročati enkrat letno.

 

Od 24. 4. 2021 in najkasneje do 24. 5. 2021 morate skleniti pogodbo z družbo za ravnanje z odpadno embalažo (DROE). Če vaša letna količina embalaže ne bo presegala 1.000 kg boste družbi lahko plačali le pavšal, ki je seveda odvisen od pogodbe, znašal pa naj bi nekje od 50 € do 100 € + DDV.

Če ste torej kot samostojni podjetnik ali podjetje kupili nekaj v embalaži, na primer tiskalnik na Amazonu, torej je embalaža prvič preko vas prišla v Slovenijo, ste zavezanec. Prav tako ste zavezanec, če ste proizvajalec nekih izdelkov (kot s.p. ali druga pravna oseba), ki jih prodajate v Sloveniji in od vas prvič pridejo na trg. Poročati morate vso embalažo, ki obdaja vaš izdelek, tudi če gre za prodajo po pošti oz. internetu. Med take zavezance spadajo na primer vsi Etsy proizvajalci, ki prodajajo izdelke na slovenskem trgu.

 

Več o Uredbi o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo in obveznostih za podjetja, ki jih prinaša boste lahko izvedeli na našem dogodku Kaj za tvoje podjetje pomeni nova embalažna uredba, ki bo potekal 20. 5. 2021 med 10.00 in 12.00 uro. Prijave zbiramo tukaj.

 

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

 

Prijavite se na naše e-novice!.