Kako po novem letu do bolniškega lista?

Pred nami je sezona gripe in prehladov, posledično pa tudi bolniških odsotnosti. Takoj z novim letom pa nas na tem področju čaka novost. Zavod za zdravstveno zavarovanje je namreč pripravil informacijsko rešitev za izdajo elektronskih bolniških listov. Zdravniki bodo že s 1. 1. 2020 lahko izdajali elektronske bolniške liste, od februarja dalje pa tiskani bolniški listi sploh ne bodo več na voljo.
Zavarovanci do vključno 31. 1. 2020 v ambulanti še prejmejo izpis, ki ga odnesejo delodajalcu. Na izpisu so na mestu za zdravnikov lastnoročni podpis navedeni podatki o digitalnem podpisu, kar pomeni, da je bil pripravljen tudi elektronski dokument.
 
Za začasne zadržanosti od 1. 2. 2020 morajo delodajalci z uporabo sistema SPOT (e-VEM) obvezno prevzemati eBOL, ki se nanašajo na njihove delavce. Od 1. 2. 2020 dalje zavarovanci izpisa eBOL ne prejmejo več. Izjema pa so tisti zavarovanci, katerih delodajalci nimajo pravne podlage za uporabo sistema SPOT:
  • zaposleni pri fizičnih osebah;
  • zaposleni pri tujih in mednarodnih organizacijah in ustanovah, tujih konzularnih in diplomatskih predstavništvih v Sloveniji;
  • nekatere osebe, ki so v delovnem razmerju na območju Slovenije pri osebah, ki opravljajo poklicno dejavnost kot edini in glavni poklic (npr. zaposleni pri verskem uslužbencu);
  • kmetje,
  • verski uslužbenci,
  • sočasne zaposlitve, samozaposlitve ter družbeniki v drugi državi članici EU.
Zavarovanci prejmejo izpis tudi v primeru nedelovanja informacijskega sistema, a morajo zdravniki po odpravi napake pripraviti tudi elektronsko potrdilo, tako da zavarovancem izpisa ni potrebno dostaviti delodajalcu, razen če delodajalec potrdilo potrebuje v zelo kratkem času. Od 1. 2. 2020 naprej se izpis pripravi na običajen bel papir formata A4.

Za delodajalce to pomeni, da bodo do elektronskega bolniškega lista lahko dostopali na dva načina: preko portala SPOT (prej eVEM) ali z uporabo spletne storitve oziroma vmesnika eBOL in eNDM, ki ga prav tako omogoča portal SPOT. Kateri način boste izbrali za dostopanje do elektronskih bolniških listov, je odvisen od procesa dela v vašem podjetju.
Če boste do bolniških listov dostopali preko portala SPOT (eVEM) potrebujete:
 
  • DIGITALNO POTRDILO. Več informacij o pridobitvi digitalnega potrdila je na voljo tukaj.
  • Če bo za vaše podjetje oz. poslovni subjekt do e-bolniških listov dostopala s strani zakonitega zastopnika pooblaščena oseba, je treba urediti pooblastilo.
  • S tem potrdilom se je potrebno registrirati na spletni portal SPOT. Navodila za prvo registracijo in uporabo portala najdete na tej povezavi.
 
Z uvedbo eBOL bo poenostavljen tudi e-postopek za vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače v breme ZZZS. Zaradi uvedbe eBOL k vlogi ne bo potrebno prilagati skeniranih potrdil o upravičeni odsotnosti od dela oz. bolniških listov.
 
Z novim letom bo vmesnik za nadomestila-eNDM dograjen in bo omogočal tudi pregled in prenos elektronskih bolniških listov. Po novem se bo vmesnik imenoval Vmesnik eBOL in eNDM.
 
Zaposleni bodo prav tako lahko svoje bolniške liste prevzemali le še elektronsko, in sicer preko portala Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Za prevzem preko tega portala je prav tako potrebno ustrezno digitalno potrdilo, saj se podatki eBOL štejejo kot občutljivi osebni podatki.
 
Torej, v primeru bolniške odsotnosti zaposlenih v vašem podjetju, boste bolniški list lahko prevzeli samo na portalu SPOT. Ob prevzemu elektronskega bolniškega lista boste morali podatke posredovati svojemu skrbniku v servisu za potrebe pravilnega obračuna plač in nadomestila plače med zadržanostjo od dela.
 
Na marsikatero podjetniško vprašanje vam lahko pomagamo odgovoriti na SPOT točki. V Kranju nas najdete na Poštni ulici. Pišete nam lahko na naslov spot@kovacnica.si ali nas pokličite na telefonsko številko 069 893 707 in si rezervirate svoj termin.
 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

Prijavite se na naše e-novice!.