Kdaj se nam bo posvetilo?

Ste vedeli, da bi lahko imeli eno najboljših strani neba za ogled zvezd? Če se ob mraku zazrete v nebo, boste že ob prvem pogledu videli zvezde, ozvezdja in galaksije, kot je recimo Rimska cesta nad našimi glavami. Zaradi svoje geografske lege, nadmorske višine in pomanjkanja svetlobnega onesnaževanja bi astroturizem lahko bil že resničnost v naši regiji, z ogromnim potencialom za rast.

Za razvoj tega potenciala BSC Kranj sodeluje v projektu Night Light (v okviru programa Interreg Europe), katerega cilj je ohraniti temno nebo in njegov trajnostni razvoj kot turistični vir. Na primer, spodbujati druge dejavnosti, ki imajo noč kot scenarij. To so lahko izleti ob mesečini, opazovanje ptic, koncerti ob svečah itd. Znotraj projekta, si prizadevamo za zmanjšanje svetlobnega onesnaženja in ogljičnega odtisa.

Projekt traja že 3 leta. V prvi fazi so se ustanovile regionalne skupine deležnikov, delili smo dobre prakse in razvili akcijski načrt. V nadaljnjih dveh letih, tj. v drugi fazi, bodo izvedeni ukrepi, predvideni v akcijskem načrtu.

Vsi potrebujemo drug drugega, da ohranimo temno nebo v naši okolici; uprave, občine, podjetnike, združenja, lokalne skupnosti in tudi vas.

Problem svetlobnega onesnaženja seveda ni nov. V njegovo reševanje in omejevanje se je v preteklosti precej vlagalo in danes gre manj svetlobe neposredno v nebo, obcestne svetilke so dosledno obrnjene navzdol. Tudi nočna osvetlitev kulturnih spomenikov, cerkva je ustreznejša. Vendar se, začuda, problem pretiranega osvetljevanja ni prav nič zmanjšal.

Zgodila se nam je namreč mala LED revolucija. LED svetilke so izredno varčne, prikladno majhne in zdaj tudi že cenovno ugodne, kar pojasnjuje njihov izredno uspešen prodor. Zdi se, da nas je varčnost LED tehnologije povsem zapeljala in mislimo, da jo lahko brez škode uporabljamo na vsakem koraku in o kakih energetskih prihrankih tako ne moremo več govoriti.

Glavna razloga za takšno intenzivno razsvetljevanje sta predvsem prometna in osebna varnost. Skozi celotno evolucijo življenja na zemlji je bilo menjavanje dneva in noči edina stalnica v nenehno spreminjajočem se okolju. A svetlobo ljudje povezujemo z znanjem, napredkom, razvojem, temo pa z zaostalostjo. Velja razmisliti o našem vrednostnem sistemu, kajti danes v praksi umetna svetloba povzroča mnogo več škode kot prinaša koristi. In pa morda, delovati v razvoju take družbe, da bo ponoči lahko tema, in se ne bo nikomur zgodilo nič kaj pretresljivega …

Prijavite se na naše e-novice!.