Kovačnica praznuje prvo leto poslovanja

V novembru je Kovačnica praznovala prvo obletnico delovanja. Praznovanje smo obeležili s štirimi tematskimi dogodki ter rojstnodnevno zabavo. Za naslednje leto obljubljamo prav tako pester program, veliko aktivnosti in tudi kakšno presenečenje.

Kovačnica praznuje prvo leto poslovanja

S Kovačnico se je v Kranju pred letom dni začelo vzpostavljati novo podporno okolje za dinamično podjetništvo, kjer se z ustvarjanjem skupnostnih oblik dela omogoča sodelovanje med različnimi strokovnjaki v ustvarjalnem sodelavnem okolju (coworking). V letu dni se je v prostorih Kovačnice zvrstilo 50 različnih tematskih dogodkov, katere je obiskalo prek 1000 posameznikov.

Kovačnica je v svojem prvem letu v Kranju pustila velik pečat. Aktivnosti so se odvijale predvsem v smeri spodbujanja podjetništva, učenja različnih znanj in veščin, ki mladim pomagajo pri pridobivanju zaposlitve in razvoju kariere. Trudili so se predvsem spodbuditi mlade k aktivnemu soustvarjanju svoje prihodnosti in zapolnjevanju vrzeli med šolskim sistemom ter trgom delovne sile. Ker pa je Kovačnica že navzven drugačna, je bilo drugačno tudi njeno rojstnodnevno slavje, ki je trajalo kar osem dni. V času praznovanja so se zvrstili številni zanimivi, in kot pritiče Kovačnici, poučni dogodki, katerih se je udeležilo prek 200 posameznikov.

Prvi rojstni dan Kovačnice – osrednji dogodek

Osrednji dogodek coworking tedna in obeleževanja prve obletnice je bila zabava z dodano vrednostjo. Dogodek je povezoval komik Klemen Bučan, ki je na zabaven in izviren način izpostavil dosedanje dosežke Kovačnice ter predstavil njeno ekipo. Pitch ali kratek prodajni govor Kovačnice je za vse obiskovalce pripravil župan Mestne občine Kranj, Boštjan Trilar. Rok Šimenc, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske, BSC Kranj, ki s Kovačnico od samega začetka tudi upravlja, pa se je osredotočil na ljudi, glavne gradnike Kovačnice - tiste, ki so ključni za nastanek Kovačnice, njen obstoj in tiste, ki jo dnevno sooblikujejo. Da pa je zabava imela dodano vrednost, so povabili tudi Jureta Koširja. Nekdaj profesionalni smučar, sedaj pa podjetnik, je predstavil lastnosti, ki odlikujejo tako profesionalnega športnika kot tudi podjetnika. Govoril je tudi o načinih, kako te lastnosti še izboljšati, na koncu pa predstavil vse ključne elemente uspešne poslovne ali športne zgodbe kot celote.

Po uradnem programu je sledila torta za vse udeležence, ki so ob prijetnem druženju že kovali ideje nadaljnjega dela Kovačnice.

Osnove blagovne znamke in identitete

Kot uvod v praznovanje je Kovačnico s svojimi idejami in projekti zapolnil oblikovalec Jure Miklavc. Ustanovitelj Studia Miklavc, predavatelj na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter prejemnik številnih nagrad, je v Kovačnici tokrat predstavljal področje grajenja blagovnih znamk in identitet. Razložil je, kaj vse predstavlja blagovno znamko in njeno identiteto, kako jo ohranjati in izboljševati ter česa ne smemo narediti, ob tem pa je podal tudi primere iz prakse. Ste vedeli, da se pri grajenju identitete podjetja lahko določa tudi stil oblačenja zaposlenih v podjetju?

Marketing - z malo denarja do velikih premikov

Da je v poslu ključnega pomena prav prodaja, je v Kovačnici poudaril dr. Franci Vidic, predavatelj, svetovalec in raziskovalec na področju podjetništva, marketinga in kreiranja znanja. Udeleženci so spoznali osnove marketinga, cilje, ki jih lahko s tem dosežejo in postopke, ki jih lahko do teh ciljev pripeljejo. Izpostavil je tudi pomembnost mreženja in postavljanja čim višjih ciljev, ki so lahko tudi dobra motivacija. Za konec je izpostavil še prenos dobre besede »od ust do ust«, kot enega izmed ključnih gradnikov marketinga. 

INFO DAN za podjetnike

V rojstnodnevno dogajanje so v Kovačnici vključili tudi Info dan. Dogodek, na katerem zberejo svetovalce vseh podpornih organizacij, ki jih sicer ne najdemo vsak dan pod isto streho. Finančna uprava Republike Slovenije, Finančni urad Kranj; Območna obrtno-podjetniška zbornica Kranj; Gospodarska zbornica Slovenije, Območna gospodarska zbornica za Gorenjsko; AJPES, izpostava Kranj; Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje; Zavod za zdravstveno zavarovanje, Območna enota Kranj; predstavnica računovodskega servisa Moj računovodja d.o.o.; Zavod UP, zavod za upravno poslovanje in referent točke VEM so svetovali ter odgovarjali na vprašanja bodočih in obstoječih podjetnikov. Tako so udeleženci lahko v kratkem času, na enem mestu, dobili vse ključne informacije, ki jih potrebujejo za svoje poslovanje.

Kako (za)služiti na internetu

Zadnji dogodek v okviru praznovanja prve obletnice smo posvetili načinom zaslužka prek interneta. Tilen Mandelj iz Gr8 agencije je povedal, da obstaja šest načinov zaslužka prek interneta, da pa prav vsi zahtevajo čas, potrpežljivost, vztrajnost in ne prinašajo dobička čez noč. Kot velja za vse ostale poklice in posle, je udeležencem priporočil stalno izobraževanje in izpopolnjevanje, dnevno branje in treniranje pisanja, samozavedanje v smislu, kdo sem in česa sem sposoben, ter osredotočenost na cilj.

Kovačnica deluje pod okriljem Mestne občine Kranj in Regionalne razvojne agencije Gorenjske, BSC Kranj.

Galerijo fotografij, si lahko ogledate tukaj.

 

  

Save

Save

Save

Prijavite se na naše e-novice!.