Kovačnica pred poletjem

Kljub mrzlem maju, je bilo v Kovačnici vroče od vsega dogajanja in polno obiskanih dogodkov. Junij bo že malo bolj poletno obarvan, saj sledita še dva izobraževalna dogodka, obvezni vsakoletni piknik, potem pa se Kovačnica odpravlja na poletne počitnice.

V torek, 4. 6. 2019 ob 18.00 uri, se bodo v Kovačnici posvetili osebni bilanci in finančnemu opismenjevanju. Na delavnici boste lahko spoznali kako uspešno krmariti med prihodki in odhodki, kako izbirati med možnostmi upravljanja premoženja, ki jih imate na voljo, kako načrtovati večje nakupe in obvladovati izredne dogodke, ter kako obvladovati tveganja pri zadolževanju. Skratka, kako držati osebno bilanco v plusu.

Sredi junija, natančneje v petek, 14. 6. 2019, bodo v Kovačnici s piknikom pozdravili poletje in nazdravili zelo uspešni prvi polovici leta, v kateri se je zvrstilo preko 30 informativnih in izobraževalnih delavnic in dogodkov, katerih se je udeležilo preko 900 obiskovalcev. Dogodki so spodbujali in promovirali podjetništvo v regiji, pomagali k lažjemu in boljšemu poslovanju podjetji in krepili cvetočo Kovaško skupnost.

Zadnje kovaške e-novice lahko pričakujete v sredo, 19. 6. 2019. Z njimi se Kovačnica odpravlja na počitnice, nabirati energijo in ideje za nove dogodke v jesenski sezoni, s katerimi bodo lahko zadovoljili malo bolj in malo manj zahtevne uporabnike in obiskovalce. V Kovačnici obljubljajo tudi novosti in izvirne vsebine še naprej.

Splošno znano je že, da so dogodki v Kovačnici brezplačni, prijave in odjave nanje pa obvezne, saj je število mest omejeno. Zadnje čase so njihove delavnice močno obiskane, kar pomeni, da brezplačne karte hitro poidejo. Vabijo vas, da se prijavite med prejemnike elektronskih novičk, saj so le ti prvi obveščeni o prihajajočih dogodkih.

V Kovačnici spremljajo aktualne teme in se na njih odzivajo z dogodki, članki, delavnicami ipd. Ena takih tem je trenutno tudi krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je nov model gospodarstva, ki poskuša čim dlje časa zadržati izdelke v uporabi in s tem posledično zmanjšati prekomerno porabo surovin in množično količino odpadkov. Pri nas lahko najdemo kar nekaj primerov dobre prakse tako v podjetjih, med raziskovalci in inovatorji, kot v občinah, socialnem podjetništvu in nevladnih organizacijah. Ljubljana, ki je poleg ostalih ukrepov tudi eno prvih mest na svetu, ki iz japonskega dresnika (le-ta sodi med eno izmed 100 najbolj invazivnih rastlin na svetu) proizvaja papir na polindustrijski ravni. Tudi Maribor je že zakorakal v svet krožnega gospodarstva, predvsem s projektom Wcycle, ki opredeljuje dve območji za predelavo odpadkov. V svetovnem merilu je seveda teh primerov bistveno več, prav tako pa so si različni, kot so si različna podjetja in mesta med seboj. Na Nizozemskem kot primer dobre prakse krožnega gospodarstva navajajo podjetniški inkubator BlueCity, ki so ga vzpostavili na izjemno zanimivi lokaciji – zapuščenem plavalnem bazenu in sedaj predstavlja dom za več kot 25 inovativnih podjetij. Vzporednice lahko potegnemo tudi s kranjsko Kovačnico, ki je iz zapuščene bivše srednje trgovske šole postala skupnost in oporna točka za mlade in malo manj mlade gorenjske (potencialne) podjetnike.

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

Prijavite se na naše e-novice!.