Kreativne delavnice v Gornjesavskem muzeju na Jesenicah

Gornjesavski muzej Jesenice v sklopu projekta InduCCI vzpostavlja Kulturkafé - Muzej kot prostor ustvarjalcev kulturnih kreativnih vsebin. V maju in juniju bodo organizirane kreativne delavnice za mlade fotografe in slikarske ustvarjalce za obogatitev muzejske dejavnosti in programa v fužinarskem naselju na Stari Savi.

BSC Kranj v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice izvaja pilotni projekt socialnih inovacij, v sklopu projekta InduCCI (program Interreg Srednja Evropa). Glavni namen je obogatiti muzejsko dejavnost in program v fužinarskem naselju na Stari Savi. Gornjesavski muzej želi odpreti svoje muzejske hiše tudi ostalim lokalnim ustvarjalcem kreativnih vsebin, s katerimi bi lahko navsezadnje oblikovali kulturno ozaveščeno družbeno okolje. Muzejsko območje Stare Save bo tako postalo kulturno družabno stičišče. Samo muzejsko področje bo nudilo mesto, prostor, ki združuje prostovoljce, umetnike, fotografe, glasbenike, ustvarjalce in strokovnjake s področja kulture, sociologe in mladinske delavce.

Muzejska hiša bo tako postala prostor, kjer posamezniki v kulturi in kulturna društva v sodelovanju z muzejem lahko izvajajo predstavitve, predavanja, okrogle mize in pogovore, delavnice ter druge dogodke. Tako bodo v maju in juniju testno v organizaciji Ljudske univerze Jesenice izvedene splošne slikarske delavnice za odrasle, slikarske delavnice za mlade, fotografske delavnice za mlade in ustvarjalni izziv v povezavi z obletnico Ortenburškega rudarskega reda: igrani program na temo interpretacije in doživetja industrijske dediščine Jesenic. Predstavitev rezultatov delavnic in ustvarjalnega izziva pa bo javnosti na ogled v sklopu praznovanja 70. letnice delovanja muzeja, predvidoma 3. julija 2021.

Nekaj prostih mest je dostopnih še za fotografske in slikarske delavnice za mlade, več o programu in prijavi na: https://www.facebook.com/photo?fbid=2897505170491919&set=a.1413307962244988

 

S pomočjo projekta InduCCI bo urejen tudi nov kreativno-kulturni prostor, ki bo omogočal ustvarjalno in izobraževalno vsebino, ki bo omogočila kakovostno in aktivno preživljanje prostega časa v okviru društev, skupin ali individualnim posameznikom. Prostor bo na razpolago v Ruardovi graščini na Stari Savi po koncu njene prenove (predvidoma v prvi polovici leta 2022). Na ta način bodo na Jesenicah zaživela dodatna ponudba kulturnega življenja za prebivalce, v povezavi z originalno identiteto kraja, torej tradicijo železarstva.

 

Foto: Stara Sava, arhiv Občine Jesenice

Prijavite se na naše e-novice!.