Ministrstvo z novimi ukrepi aktivne politike zaposlovanja

Ministrstvo je v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje tako pripravilo štiri nove ukrepe aktivne politike zaposlovanja, namenjene različnim ciljnim skupinam.

Konec julija je bilo v evidenci brezposelnih na Zavodu RS za zaposlovanje 84.674 brezposelnih, kar je 14,6 odstotka manj kot julija 2016. Število delovno aktivnih postopoma narašča že od marca 2016; junija je bilo v državi približno 850.300 delovno aktivnih prebivalcev oziroma 3,7 odstotka več kot maja 2016.

Posebej spodbudni so podatki o brezposelnosti med mladimi. Število brezposelnih mladih se je julija v medletni primerjavi namreč zmanjšalo za 22 odstotkov, kar je bistveno več kot celotna brezposelnost.

Trd oreh medtem še vedno ostaja brezposelnost med starejšimi od 50 let in tistimi s terciarno izobrazbo, ki se je v zadnjem letu povečala. Še vedno ostaja visok tudi delež dolgotrajno brezposelnih.

Starejšim je tako namenjen program Aktivni do upokojitve, ki bo delodajalce spodbujal k trajnejšemu zaposlovanju starejših za nedoločen čas oziroma do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev. Ciljna skupina bodo osebe, starejše od 55 let, ki so vsaj en mesec prijavljene v evidenci brezposelnih.

Subvencija znaša 13.000 evrov, delodajalci pa jo bodo prejeli v dveh delih. Prvi v višini 10.000 evrov bo na voljo po 24 mesecih, dodatnih 3000 evrov pa, če bo delodajalec po tem času zaposlitev ohranil še za šest mesecev.

Program Zaposli.me je namenjen spodbujanju zaposlovanja težje zaposljivih brezposelnih oseb. Za obdobje do leta 2019 predvideva 51 milijonov evrov, ki jih bodo delodajalcem razdelili v obliki subvencij med 5000 in 7000 evri. Ministrstvo predvideva, da se bo v program vključilo skoraj 10.000 brezposelnih.

Novost je tudi javno povabilo Priložnost zame, ki spodbuja zaposlovanje v nevladnih organizacijah. S programom želi ministrstvo izboljšati zaposlitvene možnosti za brezposelne, ki imajo visokošolsko izobrazbo, a na tej ravni še nimajo delovnih izkušenj. Načrtujejo vključitev 130 brezposelnih, za subvencije pa je na voljo 1,2 milijona evrov.

Podaljšali so tudi program Delovni preizkus, s septembrom pa bodo začeli izvajati aktivnosti programa Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile. V pripravi so med drugim tudi učne delavnice, zaposlitveni projekti na lokalni oziroma regionalni ravni in novi inovativni projekti za zaposlovanje mladih.

Za izvajanje ukrepov letos in prihodnje leto je ministrstvo namenilo slabih 189 milijonov evrov, od tega okoli 80 milijonov evrov iz integralnega proračuna in 108 milijonov evrov iz sredstev Evropskega socialnega sklada. S pomočjo programov želijo v dveh letih na trg dela vključiti skupno 54.515 oseb, od tega 28.242 prek neposrednih zaposlitev.

 

Vir: STA, 23. 8. 2017, www.sta.si

Prijavite se na naše e-novice!.