Mobilna aplikacija iKranj

Prebivalcem in obiskovalcem Mestne občine Kranj so od danes naprej na voljo pametna mobilna aplikacija iKranj ter novi digitalni informativni zasloni v prostorih nekaterih javnih zavodov in stavbi Mestne občine Kranj.

Mestna občina je v decembru 2016 uvedla prve gradnike pametnega mesta Kranj (javno brezžično  omrežje, mobilna aplikacija in digitalni informacijski zasloni).  Poleg javnega odprtega omrežja z imenom KRANJopen, ki je pričelo delovati v začetku decembra, je Kranjčanom sedaj na voljo tudi poenotena mobilna aplikacija. Na njej se lahko spremljajo novice in dogodki, ki jih organizirajo MOK, javni zavodi in drugi organizatorji.

Nadalje lahko uporabniki preko rubrike Kr'povej sporočajo predloge, pobude in ideje, kaj bi lahko v mestu in krajevnih skupnostih naredili drugače in bolje, na primer predloge za izboljšave cest ali javnih storitev. Tako se je dodatno olajšala komunikacija med občani in občino. Sedaj je s pomočjo pametnega telefona možno hitreje podati predloge in prijaviti napake na javni infrastrukturi ter jih podkrepiti s fotografijo in točno lokacijo.

V aplikaciji je na voljo še več drugih uporabnih informacij.

Najbolj pomembne od zgoraj naštetih vsebin se prikazujejo tudi na enajstih novih informacijskih zaslonih, ki so nameščeni na naslednjih lokacijah: v stavbi MO Kranj, v stavbi Prešernovega gledališča Kranj, na gradu Khiselstein, v stavbi Zdravstvenega doma, na Komunali Kranj, v stavbi Pokritega olimpijskega bazena in v Mestni knjižnici Kranj. Namen zaslonov je aktivno posredovanje ažurnih informacij o delu kranjske občine, pravicah in storitvah za občane ter novostih iz delovanja zavodov ter društev.

Župan Boštjan Trilar poudarja, da v Kranju veliko ljudi pripravlja res zanimive dogodke in »želimo si, da zanje pravočasno izve čim več občanov. Zato je pametna aplikacija na platformi iKranj zelo pozitivna novost za vse krajevne skupnosti, društva in druge organizatorje dogodkov kot tudi občane, ki bodo deležni večjega pregleda nad dogajanjem v našem okolju. V občini že dolgo zajemamo velike količine podatkov o porabi energije, pitni vodi, ločevanju odpadkov, emisijah, prometu in tudi o javnih storitvah, ki  bodo postale dostopne mnogo večjemu krogu občanov.«

Za urejanje vsebin skrbi uredniški odbor, ki ga sestavljajo predstavniki MO Kranj in javnih zavodov. Kabinet župana skrbi za objave, povezane z delovanjem občinske  uprave, in za koordinacijo delovanja uredniškega odbora.

V prvih dveh tednih delovanja javnega brezžičnega omrežja KRANJopen se je nanj prijavilo več kot 3900 različnih uporabnikov, ki so prenesli več kot 200  gigabajtov vsebin. To je spodbuden znak in dobra popotnica za zagon nove mobilne aplikacije, ki deluje na mobilnih telefonih Apple in Android oziroma neposredno v mobilnih in spletnih brskalnikih. Povezava za prenos je na voljo na domači strani občine, v AppStore in trgovinah Google Play.

Povezava do aplikacije se prav tako ponudi ob prijavi v brezžično omrežje KRANJopen. S tem je preprosto dostopna tudi obiskovalcem mesta. Trenutno deluje v slovenščini, v nadaljevanju pa bo na voljo tudi v drugih jezikovnih različicah, kar bo dodatna vrednost za usmerjanje turistov do zanimivosti, doživetij, prenočišč  in kulinarične ter druge ponudbe.

V naslednjih mesecih bo potekala pilotna uporaba novih pridobitev, ki se bo podrobneje ovrednotila v drugi polovici leta 2017. Na podlagi ugotovitev pilotne faze bodo izvedene ustrezne nadgradnje ter pripravljena naslednja faza uvedbe naprednejših storitev pametne skupnosti.

 

Vir: www.kranj.si

 

Prijavite se na naše e-novice!.