Napoved usposabljanja »ABC podjetništva - 2022« v Kovačnici

V okviru SPOT Gorenjske bomo v mesecu marcu začeli z izvajanjem brezplačnega Usposabljanja ABC podjetništva. Namenjeno je vsem podjetnikom začetnikom, ki se soočajo z začetnimi izzivi in tegobami. Cilj usposablja je udeležence kar najbolje opolnomočiti z znanjem in veščinami za začetek uspešne poslovne poti.

V okviru točke SPOT svetovanje Gorenjske, ki deluje v Kovačnici, bomo tudi letos izvajali program Usposabljanja »ABC podjetništva«. Gre za usposabljanje podjetnic in podjetnikov začetnikov, tako tistih, ki so svojo podjetniško pot začeli pred kratkim kot tudi tistih, ki se bodo na podjetniško pot šele podali. Cilj usposabljanja je pripraviti podjetnike na osnovna znanja in veščine, ki jih vsak podjetnik potrebuje na začetku poslovanja. Pri pripravi tematik smo bili pozorni, da smo sestavili program, ki zajema vsebine iz osnov podjetništva in vsebine kako izpopolniti začetek podjetniške poti.

 

KOMU JE USPOSABLJANJE NAMENJENO?

Usposabljanje je namenjeno vsem podjetnicam in podjetnikom začetnikom ter potencialnim podjetnicam in podjetnikom. Torej vsem, ki so na svojo podjetniško pot stopili pred kratkim ali pa se šele odločajo za ta korak.

Tudi letos bo poseben poudarek na podjetnicah začetnicah, ki se bodo po končanem usposabljanju lahko prijavile na Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic.

Namen in cilj natečaja je nagraditi najboljših 50 podjetnic začetnic v letih 2021 in 2022, ter jih spodbujati pri zagonu lastnega podjetja. Na natečaj se lahko prijavijo tiste podjetnice začetnice, ki so podjetje ustanovile od predvidoma 1. 1. 2021 do en dan pred prijavo na natečaj (zadnji rok za prijavo naj bi bil 31. 5. 2022), imajo odprt poslovni račun v Sloveniji in bodo uspešno zaključile usposabljanje ABC podjetništva.

Višina spodbude je 3.000 € bruto. Spodbuda se ne izključuje z drugimi spodbudami, prav tako so do prijave na natečaj upravičene tudi tiste podjetnice začetnice, ki so morda v preteklosti svoje podjetje že imele, ga zaprle in se ponovno spogledujejo z idejo o svojem podjetju, vendar pa spodbude iz preteklih natečajev za podjetnice začetnice še niso prejele.

Po uspešni prijavi na natečaj, podjetnice čaka 2. stopenjsko ocenjevanje, in sicer prva stopnja, na kateri se ocenjuje poslovni model, ter druga stopnja, na kateri se ocenjuje nastop podjetnice (»pitch«). Več o natečaju bomo objavili naknadno, ko bo le ta objavljen.

 

OPIS PROGRAMA USPOSABLJANJA »ABC PODJETNIŠTVA« PO POSAMEZNIH MODULIH

Usposabljanje bo potekalo v okviru petih modulov, celotno izobraževanje pa bo potekalo pet tednov. Vsak modul je razdeljen na dva krat po pet šolskih ur, zato bo obravnava posameznega modula potekala v dveh zaporednih dnevih.  

 1. MODUL – ZAČETEK PODJETNIŠKE POTI; modul bo vseboval teme o podjetništvu in podjetnikih v teoriji in praksi, opis osebne lastnosti podjetnika, primeri uspeha in neuspeha, tipične pasti v podjetništvu, predstavitev podpornih institucij. Obravnavali bomo tudi kakšen je postopek ustanovitve podjetja, kakšne so pravne oblike podjetij in kako vzpostaviti pravo delovno ekipo.

2. MODUL – PREVERJANJE POSLOVNE IDEJE; udeleženci se bodo seznanili kje so ključni viri za iskanje inovativnih idej, spoznali bodo tehnike viharjenja možganov, tehnike dizajnerskega razmišljanja v podjetništvu ter kako inovativno nadgrajevati in razvijati idejo.

3. MODUL – OSNOVE TRŽENJA; na tretjem modulu bomo obravnavali kako se določa cene, kako določimo lastno in prodajno ceno. Predstavljen bo tok poteka prodaje in različnih trženjskih strategij kot so »potisni in povleci«, »branding«, gverilski marketing, trženje od ust do ust, viralno trženje in direktni marketing.

4. MODUL – DIGITALIZACIJA POSLOVANJA; udeleženci se bodo seznanili z uporabo spletnih orodij tako brezplačnih kot plačljivih in z omrežjem za trženje svojih produktov. Spoznali bodo osnove Google Analytics in se seznanili kje in kako lahko na spletu tržijo svoje produkte (osnove Facebooka, Instagrama, LinkedIna in Google Ads).

5. MODUL – PRAVNO FORMALNI VIDIKI POSLOVANJA; na zadnjem modulu bodo predstavljeni vidiki finančnega poslovanja, kot so izdaja računov, knjiženje, obveznosti do države (plačevanje davkov, DDV-ja in prispevkov), oddaja letnih poročil, osnove računovodstva in spoznali bodo tudi krovno zakonodajo, ki jo mora poznati vsak podjetnik.

 

ZAČETEK USPOSABLJANJA, IZVEDBA NA SPLETU in PRIJAVE     

Previden začetek usposabljanja je 7. marec 2022, udeležba na Usposabljanjih ABC podjetništva pa je brezplačna. Zaradi trenutnih razmer bomo usposabljanje izvedli na spletu, preko programa ZOOM. Zaradi spletne izvedbe vsi udeleženci potrebujejo svoje računalnike, zelo priporočljiva pa je tudi kamera, saj tako poteka usposabljanje bolj osebno.

Prijave na usposabljanje bodo mogoče v sredini meseca februarja. Glede poteka prijav vas bomo obveščali preko kovaških E-novic (za prijavo na novice, kliknite na kovacnica.si), katere izdajamo vsako sredo, spremljate pa nas lahko tudi na Facebooku Kovačnica.    

Za več informacij je na voljo SPOT svetovalka v Kovačnici:  

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

 

Nastija Podobnik - 27. 1. 2022

Prijavite se na naše e-novice!.