Nova daljinska pohodniška pot v Kamniško-Savinjskih Alpah

Voda je bogastvo! Kamniško-Savinjske Alpe so naravni vodni stolp, ki s kvalitetno vodo oskrbuje okoliške prebivalce. Žal pa ljudje čisto gorsko vodo onesnažujemo že v njenem povirnem območju. Z namenom, da se domačini zavemo našega vodnega bogastva, ki naj ga cenijo tudi obiskovalci naših krajev, je bila zasnovana krožna Vodna pot okoli Kamniško-Savinjskih Alp.

V novi daljinski pohodniški poti je na voljo več kot 190 km poti, ki potekajo tako po slovenskem kot avstrijskem ozemlju, in jih lahko razdelimo v 11 dnevnih etap s povprečno dolžino dobrih 17 km.

Posebnost daljinske pohodniške poti je, da povezuje reke, jezera, vodne izvire, potoke in slapove. Iz doline Kamniške Bistrice se vije pod Krvavcem in po dolini do jezera Črnava v Preddvoru ter po stari tovorni poti na Jezersko. V Avstriji se spusti v Belsko Kočno in preko Pavličevega sedla v Logarsko dolino. Med izviri v Podolševi nas pripelje do reke Savinje in ob njej privijuga do Luč. Razkrije vodni svet Podvolovljeka in nas pod Veliko planino popelje čez Kranjski rak v Stahovico. Dodatna etapa omogoči dostop peš ali s kolesom z Ljubnega ob Savinji mimo gorskih kmetij v Luče.

Vodne poti Kamniško-Savinjskih Alp vodijo med izviri kvalitetne pitne vode po obstoječih poteh in ponujajo celo vrsto zanimivosti. Privoščite si vandranje med izviri, potoki, slapovi, jezeri in rekami, da začutite bogastvo voda Kamniško-Savinjskih Alp. Ob mnogih vodnih virih si lahko odžejate. Zajemite čisto, bistro vodo naravnost iz izvira in prisluhnite vodnim zgodbam, ki razkrivajo skrivnosti območja. Strokovnjaki, ki so sodelovali v projektu, so izvedli večkratne fizikalno kemijske, mikrobiološke in biološke analize vodnih virov.

Trasa poti je predstavljena na novi pohodniški karti Vodne poti Kamniško-Savinjskih Alp, ki jo lahko dobite v turistično-informacijskih centrih v Kamniku, Solčavi, Lučah, na Ljubnem, v Preddvoru, na Jezerskem in v Cerkljah. Celotna pot je skupaj z opisi naložena tudi v mobilno pohodniško aplikacijo maPZS, ki si jo prenesete na telefon brezplačno s spletne strani mapzs.pzs.si. Traso poti imate tako ves čas ob sebi na svojem telefonu.

 

Več informacij o pohodniški poti najdete na spletni strani www.ksalps.com, o kvaliteti vodnih virov pa na https://jamarji-jkkamnik.si/mreza-vodnih-poti-v-kamnisko-savinjskih-alpah/

 

Dobrodošli v Kamniško-Savinjskih Alpah!

 

 

 

Projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah je plod sodelovanja LAS Srce Slovenije, LAS Gorenjska košarica, LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline in LAS Süd Karnten in ga sofinancirata Evropski kmetijski sklad in Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020.

 

Prijavite se na naše e-novice!.