Novih 10 slovenskih družinskih podjetij na mednarodnem zemljevidu

Kar 83 % vseh slovenskih podjetij je v družinski lasti. EY Slovenija je ob podpori Javne agencije SPIRIT Slovenija in financerju Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo novembra izdal in predstavil že tretjo knjigo o družinskem podjetništvu v slovenskem in angleškem jeziku, s katero postavlja še 10 uspešnih slovenskih družinskih podjetij na mednarodni zemljevid. Posebna pozornost je namenjena nasledstvu, saj po raziskavah le 30 % družinskih podjetij uspešno nadaljuje s poslovanjem v drugi generaciji družinskih članov.

SPIRIT Slovenija že vrsto let spodbuja in podpira razvoj podjetništva v Sloveniji, v letošnjem letu pa posebno pozornost namenja družinskemu podjetništvu. V ta namen agencija skupaj s podjetji in pomembnimi akterji podpornega okolja na različnih lokacijah po Sloveniji organizira posvete družinskih podjetnikov, s čimer jih želi spodbuditi k izmenjavi izkušenj na področju prenosa lastništva, družbene odgovornosti, finančnih in davčnih zadev ter dobrih praks z družinskimi podjetji v tujini, pristopila pa je tudi k izdaji omenjene knjige.

Ob podpori Javne agencije SPIRIT Slovenija in financerja Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je EY Slovenija novembra izdal in predstavil že tretjo knjigo o družinskem podjetništvu v slovenskem in angleškem jeziku, s katero postavlja še 10 uspešnih slovenskih družinskih podjetij na mednarodni zemljevid.

Večina podjetij v Sloveniji je družinsko vodenih, delujejo več kot 20 let, vodi jih pa prva ali druga generacija lastnikov. V njih je zaposlenih kar 70 % delovno aktivnega prebivalstva, ki prispevajo 67 % dodane vrednosti slovenskih podjetij. To so izsledki raziskave, ki jo je EY Slovenija v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani lani izvedla na vzorcu 360 slovenskih družinskih podjetij.

Povezovanje družinskih podjetij po svetu

Več kot 80 % podjetij po vsem svetu je v družinski lasti, zato predstavljajo vodilno silo v svetovnem gospodarstvu. EY Slovenija povezuje slovenske družinske podjetnike z dobrimi praksami v tujini ter promovira uspešna družinska podjetja znotraj svoje mreže, ki deluje v 140 državah sveta. »Na račun tradicije, podjetniške žilice, izkušenj in sposobnosti inoviranja se je danes veliko slovenskih podjetij že prebilo med regijske oz. svetovne igralce ali pa so se kot vodilni uveljavili na domačem trgu. S knjigo želimo v EY Slovenija domačim družinskim podjetjem omogočiti stik z drugimi podobnimi podjetji in izmenjavo izkušenj, hkrati pa tudi predstaviti dobre prakse iz tujine,« ob izidu tretje knjige najboljših slovenskih družinskih podjetij pravi Janez Uranič, direktor EY Slovenija.

Delajo za BMW, Goodyear, Airbus in Ban Ki-moona

V tretji knjigi Družinskega podjetništva Slovenije 2016 je predstavljenih 10 uspešnih slovenskih družinskih podjetij, ki med drugim delajo tudi za svetovne korporacije, kot so BMW, Goodyear, Airbus idr., in so v poslovanje pritegnila tudi generacijo družinskih naslednikov:

  • FerroČrtalič
  • Jezeršek
  • Medex
  • Orodjarstvo Gorjak
  • Skupina Plastoform
  • Vinarstvo Ščurek
  • Skupina Smart Com
  • Mesarija Prunk
  • Mlekarna Krepko (Kele & Kele)
  • Varis Lendava

Poseben poudarek je namenjen prenosu vodenja in nasledstvu, saj po podatkih le 30 % družinskih podjetij uspešno nadaljuje s poslovanjem v drugi generaciji družinskih članov in le 13 % v tretji.

Knjiga o Družinskem podjetništvu v slovenski in angleški različici je na voljo za ogled in brezplačen prenos na http://www.ey.com/si/en/home/ey-family-business-book-2016.

 

Vir: www.podjetniski-portal.si

 

Prijavite se na naše e-novice!.