Novosti v svetu podjetništva - april 2019

Zbrali smo nekaj najbolj aktualnih priložnosti, idej in nasvetov za boljše in lažje poslovanje podjetij in podjetnikov.

Slovenski podjetniški sklad – SPS je aprila objavil štiri nove sklope vavčerjev za digitalizacijo MSP (mikro, malih in srednje velikih podjetij). Podjetja bodo v okviru vavčerjev lahko pridobila Vavčer za pripravo digitalne strategije, Vavčer za digitalni marketing, Vavčer za dvig digitalnih kompetenc in Vavčer za kibernetsko varnost. Digitalizaciji se ne bo mogoče izogniti, statistika pa kaže, da v EU kar 70% mikro, malih in srednje velikih podjetij nima digitalne strategije. V pripravi pa so tudi že vavčerji z ostalimi različnimi vsebinami (vavčerji za prototipiranje, vavčerji za prenos lastništva, vavčerji za krožno/zeleno gospodarstvo), katere bo SPS objavljal postopoma v letu 2019. Več o vavčerjij za digitalizaciji MSP si lahko preberete tukaj: https://bit.ly/2K84LYx.

Tista podjetja, ki bodo prijavljala vavčer(je) za digitalizacijo, morajo zunanjega izvajalca izbrati iz kataloga, ki je objavljen na spletni strani DIH Slovenija. Katalog je odprt in se vanj lahko vpisujejo ponudniki programov usposabljanja in strokovnjaki za različna področja digitalizacije. 

Družabna omrežja so v zadnjem času bistveno spremenila način poslovanja podjetij, saj so se z njimi spremenili načini oglaševanja, širjenja informacij in vidnost podjetij, prav tako se je z njimi spremenila tudi konkurenčnost podjetij. Vabimo vas, da si preberete članek, kako socialna omrežja še vplivajo na poslovanje podjetij, na naslednji povezavi: https://bit.ly/2JkfC0v.

Vodilni proizvajalci, nosilci ključnih blagovnih znamk na področju orodjarstva, strojegradnje, varjenja in rezanja, materialov in komponent ter naprednih tehnologij, so se letos od 9. do 12. aprila predstavili na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju. S hitro rastjo razstavljavcev in obiskovalcev je v zadnjih nekaj letih Mednarodni industrijski sejem postal največji in najpomembnejši s področij industrije v Jugovzhodni Evropi. Letos se je predstavilo skoraj 900 blagovnih znamk iz več kot 30 držav. Sejem, ki je vsaki dve leti, predstavlja odlično priložnost za spoznavanje vrhunskih proizvodov ter za najhitrejše in najcenejše sklepanje posla s proizvajalci in zastopniki iz vsega sveta.

Dobra novica za vse podjetnike, ki si želijo svoje izdelke prodajati preko največjega spletnega trgovca - Amazona. Ministrstvo za gospodarstvo - MGRT je končno uslišalo prošnje slovenskih podjetij in se  malo prilagodilo potrebam gospodarstva, zato bo od julija dalje pot na Amazon odprta. MGRT je v zadnjem letu, kot pravijo, intenzivno delal na tem, da oviro odpravi, saj se zelo dobro zaveda pomembnosti tega prodajnega kanala za slovenska podjetja. Več o tem tukaj: https://bit.ly/2HnQimI.

Zadnje čase so podcasti vedno bolj priljubljeni. Slovenski podjetniški podcast »Zakulisje« je ustanovil Alen Faljić. V njem intervjuja slovenske high-performerje, ki delijo svojo zgodbo o uspehu in tiste najbolj ključne učne lekcije, ki so jih spoznali na svoji življenjski poti. Podcasti Zakulisja so sproščeni, iskreni in podrobni pogovori dolgi med 60 in 90 minut. Več kot dovolj časa, da se poglobi v podjetnikovo osebno in poslovno zgodbo, kakor kot tudi v njihova specifična znanja, ki jih lahko poslušalci nato uporabijo na svojih projektih. Alen je gostil že veliko uglednih gostov, vse od Boštjana Nachbarja, Iva Boscarola, Mica Melanška, Luka Šulića, Hane Karim in mnogih drugih.

Na marsikatero podjetniško vprašanje vam lahko pomagamo odgovoriti na SPOT točki. V Kranju nas najdete na Župančičevi ulici 22, v prvem nadstropju. Pišete nam lahko na naslov sanja.sendula@bsc-kranj.si in nastija.podobnik@bsc-kranj.si ali nas pokličite na telefonsko številko 04 7777 251 in 04 7777 252 in si rezervirate svoj termin. 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

 

Prijavite se na naše e-novice!.