Novosti v svetu podjetništva – Maj 2019

Zbrali smo nekaj najbolj aktualnih priložnosti, idej in nasvetov za boljše in lažje poslovanje podjetij in podjetnikov.
Kot je že znano, je regres za letni dopust v letu 2019 razbremenjen dohodnine in prispevkov za socialno varnost do višine zadnje znane povprečne plače v RS (po zadnjem podatku Statističnega urada Republike Slovenije glede na dan izplačila regresa). Ob izplačilu regresa do višine 1.714,49€, kar je povprečna bruto plača za mesec februar, tako delodajalec ne obračunava dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Najnižji znesek regresa ostaja na ravni minimalne plače, in sicer 886,63€.
 
Delodajalci morajo zaposlenim regres za letni dopust izplačati najkasneje do 1. julija, možno pa je izplačilo v več delih.
 
Ekipa startupovcev, ki se je v aprilu urila na Generatorjevih delavnicah Štartaj Domžale, je v Sofiji za svojo idejo Home Help prejela mednarodno nagrado za najbolj družbeno koristno idejo. Pri Home Help gre za storitev, ki je namenjena za preprosto uporabo pri starejših ljudeh. Na enotni telefonski številki je na voljo pomoč v primeru npr. pokvarjenega pomivalnega stroja, potrebi po košnji trave, družabništvu .... Ekipa na drugi strani telefona na dom pošlje osebo, ki reši problem oziroma priskoči na pomoč.

Ideja je prepričala investitorje LAUNCHub Ventures in izbrano komisijo, ki je za inovativno idejo ekipi podelila mednarodno nagrado Evropske komisije za najbolj družbeno koristno idejo, ki so jo omogočili podporniki in sofinancerji GENE, CEP, Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje zadeve. Poslovna ideja Home Help pa je poleg nagrade med drugim že prepričala tudi potencialnega slovenskega investitorja, ki je v zagon projekta pripravljen vložiti 100.000 evrov kapitala. Več o tem si lahko preberete v članku, tukaj: https://bit.ly/2X3awIv.
 
Samozaposlenim kakšen siv las povzroča dejstvo, da je potrebno vsak prispevek plačati na različen račun Finančne uprave (FURS). Z mesecem junijem 2019 pa naj bi se to spremenilo. Na FURS-u namreč načrtujejo uvedbo enotnega računa za plačevanje socialnih prispevkov za samozaposlene. Poenostavljeno plačilo pa ne bo na voljo samo samostojnim podjetnikom. Enotni račun bo tako na razpolago vsem, ki plačujejo prispevke samo zase. Poenostavitev bo tako veljala na primer tudi za odvetnike, samostojne kulturne delavce.
 

Navedena sprememba bo veljala zgolj za plačevanje prispevkov za socialno varnost. Bo pa moral zavezanec akontacijo dohodnine še vedno plačevati z ločenim plačilnim nalogom.

 

Slovenski podjetniški sklad je objavil nov vavčer za mikro, mala in srednja (MSP). Tokrat je na vrsti vavčer za statusno preoblikovanje družb, kar pomeni, da podjetniki lahko dobijo 60% subvencioniranih sredstev iz strani države. Namen in cilj vavčerja je spodbuditi MSP k statusnemu preoblikovanju:

  • samostojnega podjetnika posameznika v kapitalsko družbo,
  • delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo ali obratno ali

  •  zadruge v gospodarsko družbo ali obratno,

z namenom pozitivnega vpliva na možnosti povečanja njihove konkurenčnosti, dodane vrednosti oz. prihodkov od prodaje.

Predstavitve na mednarodnih sejmih so ena od učinkovitejših oblik promocije storitev in izdelkov podjetij pri prodoru na tuje trge. Glede na velik interes in zadovoljstvo podjetij v letošnjem in preteklih letih SPIRIT Slovenija, javna agencija tudi v letu 2020 nadaljuje z izvajanjem skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini. Agencija SPIRIT krije stroške najema stojnice, tehničnih priključkov za potrebe delovanja skupinske stojnice in vpis razstavljavcev v sejemski katalog. Rok za oddajo interesa je 20.9.2019. Več o tem si lahko preberete tukaj: https://bit.ly/2ZP1JM4.

 

Na marsikatero podjetniško vprašanje vam lahko pomagamo odgovoriti na SPOT točki. V Kranju nas najdete na Župančičevi ulici 22, v prvem nadstropju. Pišete nam lahko na naslov sanja.sendula@bsc-kranj.si in nastija.podobnik@bsc-kranj.si ali nas pokličite na telefonsko številko 04 7777 251 in 04 7777 252 in si rezervirate svoj termin.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

 

Prijavite se na naše e-novice!.