Novosti v svetu podjetništva – september

Pregled aktualnih podjetniških novic, za potencialne in že obstoječe podjetnike.

Ali veste, da je v Sloveniji je kar 83 % vseh podjetji družinsko vodenih? Zato z gotovostjo trdimo, da so družinska podjetja steber našega gospodarstva! BSC Kranj je pripravil sklop brezplačnih delavnic »Pomoč pri prenosu lastništva« , s katerim bodo družinskim podjetjem iz Gorenjske, pomagali do načrta prenosa lastništva podjetja. Na delavnicah vam bodo s pomočjo izkušenega svetovalca družinskim podjetjem odprli vse teme, ki so pomembne za uspešen prenos lastniška, pogledali potek procesa in se vam na ta pomemben dogodek pomagali najbolje pripraviti. Zbiranje prijav še poteka, prva delavnica se začne 10.10.2019 ob 18. uri.

FURS je nedavno izrekel več kot 1,7 milijona kazni zaradi ne vpisa v register dejanskih lastnikov (RDL). Dejanski lastnik je vsaka fizična oseba, ki je končni lastnik poslovnega subjekta ali jo nadzira ali kako drugače obvladuje, ali fizična oseba, v imenu katere se izvaja transakcija. Kdo točno se mora vpisati register in kako to lahko naredi, izveste tukaj. Obveza vpisa v Register dejanskih lastnikov velja od januarja 2018, prinesel pa jo je zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. 

Slovenski podjetniški sklad je s 7. 9. 2019 uvedel elektronski portal za oddajo e-vlog za vavčerje. Vsem podjetjem, ki bodo oddali vlogo za enega izmed 11 javno objavljenih vavčerskih pozivov, ki so dostopni na spletni strani Sklada, bo tako omogočena elektronska oddaja vloge. Podjetjem ne bo potrebno več vlog pošiljati na Sklad v fizični obliki kot je bila praksa doslej.

 

Podjetniki, ne zamudi priložnosti za pridobitev povratnih ali nepovratnih sredstev za vaše podjetje. Na spletnem portalu Mladi podjetnik so na enem mestu zbrali vse trenutno aktualne podjetniške razpise (odprtih razpisov je več kot 20). Prijavni roki se približujejo s svetlobno hitrostjo, zato pohitite s pripravo potrebne dokumentacije.

 

Slovenska podjetja so ponovno zelo aktivna na Kickstarterju. Tokrat lahko z majhnim (ali večjim) finančnim vložkom pomagate k uresničitvi 2 projektov. Prvi je Kawelli, gre za poseben nakit elegantnega videza, ki je odporen na udarce, vročino in rjavenje. Izdelan pa je iz ogljikovih vlaken. Drugi projekt se imenuje Bixie. To je ročno izdelan lesen poganjalec, ki je namenjen otrokom do 4. leta.

 

Lidlova Lojtr'ca domačih že četrto leto zapored vabi k sodelovanju male podjetnike, proizvajalce butičnih slovenskih specialitet s tradicijo, da predstavijo svoje izdelke na slovenskem trgu. Iščejo snovalce in proizvajalce butičnih slovenskih specialitet in rokodelskih izdelkov, ki se bodo predstavili v Lidlovih poslovalnicah po vsej Sloveniji.

Doslej se je na Lidlovo Lojtr'co domačih povzpelo več kot 100 dobaviteljev iz cele Slovenije, njihovi izdelki pa so bili naprodaj v vseh Lidlovih trgovinah. Zaradi vse večje priljubljenosti določenih izdelkov, se mnogi med njimi stalno vračajo nazaj na Lidlove police. Prijave za sodelovanje se zbirajo do 30.9.2019.

 

Na marsikatero podjetniško vprašanje vam lahko pomagamo odgovoriti na SPOT točki. V Kranju nas najdete na Župančičevi ulici 22, v prvem nadstropju. Pišete nam lahko na naslov sanja.sendula@bsc-kranj.si in nastija.podobnik@bsc-kranj.si ali nas pokličite na telefonsko številko 04 7777 251 in 04 7777 252 in si rezervirate svoj termin.

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

Prijavite se na naše e-novice!.