O delu LAS Gorenjska košarica v 2021 in namigih za praznične decembrske jedi

Letos se je v okviru LAS Gorenjska košarica izvajalo 16 projektov, z oddanimi zahtevki pa je bilo v iztekajočem se letu zaprošeno za 1,7 mio EUR nepovratnih CLLD sredstev iz kmetijskega in ribiškega sklada; štirje izmed njih se nadaljujejo tudi v prihodnjem letu, še pred tem pa si bomo vzeli čas tudi za pripravo prazničnih jedi.

Za LAS Gorenjska košarica in štirinajst občin z območja LAS, kjer so se letos izvajali projekti, sofinancirani s CLLD sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR), je še eno pestro in uspešno leto. Ob zaključku leta pa se spodobi, da se za trenutek ustavimo, sedemo za mizo, obloženo z lokalnimi jedmi in skupaj snujemo načrte za prihodnje leto.

 

Tudi v LAS Gorenjska košarica v teh dneh analizirajo delo, opravljeno v preteklih mesecih. Imena projektov, kot so Kolesarska veriga na podeželju, Arhitektura gorenjskih vasi, Gorenjske ribe, Medgeneracijski centri, Počakaj na bus, Zelene rešitve … že sami po sebi nakazujejo raznolikost letošnjih naložb v infrastrukturo in opremo, delavnic in številnih drugih mehkih vsebin, ki so tudi letos pripomogle k boljši kvaliteti bivanja na gorenjskem podeželju in doseganju ciljev strategije lokalnega razvoja.

 

Ekipa LAS Gorenjska košarica budno spremlja tudi odzive na projekte na celotnem območju LAS. Nova otroška igrišča in kolesarski poligon, urejena vaška jedra in nove sprehajalne poti, novi medgeneracijski centri, uvajanje trajnostne mobilnosti s spodbujanjem kolesarjenja, izposoje koles in vožnje z javnim prevozom, skrb za ohranjanje arhitekturne in kulturne dediščine je le nekaj pozitivnih vplivov, ki jih imajo CLLD projekti v prostoru in jih pozdravlja tudi lokalno prebivalstvo. Zelo pozitiven odziv javnosti pa je bil tudi na septembra zaključen projekt Gorenjske ribe in na njegovih več kot 20 letošnjih dogodkov in delavnic za splošno in strokovno javnost. Z delavnicami se je spodbujalo večjo rabo sladkovodnih rib v prehrani, razblinjalo mit o zapleteni pripravi rib, predvsem pa se je spodbujalo lokalno oskrbo s sezonskimi izdelki in pridelki, ki so na voljo praktično pred domačim pragom.

 

Aprila letos je LAS Gorenjska košarica objavila 4. Javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja za LAS Gorenjska košarica za programsko obdobje 2014–2020. Višina razpoložljivih nepovratnih CLLD sredstev iz treh strukturnih skladov (Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo) je 1.927.321,28 €. V roku je prispelo 15 vlog, ki jih je ocenila petčlanska strokovna komisija. Predvidoma še v tem letu bo o vlogah razpravljala skupščina LAS, potrjene vloge pa bodo v začetku prihodnjega leta posredovane v potrditev na pristojna ministrstva.

 

 

V letu 2021 se je v okviru LAS Gorenjska košarica izvajalo 16 projektov, štirje izmed njih se nadaljujejo tudi v prihodnjem letu. Z oddanimi zahtevki je bilo v iztekajočem se letu zaprošeno za 1,7 mio EUR CLLD sredstev iz kmetijskega in ribiškega sklada.

Med projekti LAS Gorenjska košarica je kar nekaj takšnih, ki se navezujejo na tradicionalno pridelavo pridelkov in pripravo izdelkov, lokalno oskrbo in pripravo zdravih in okusnih jedi iz lokalnih sestavin. Eden od tovrstnih projektov je tudi Kulinarično popotovanje, ki spodbuja uporabo lokalno pridelane hrane za dvig kakovosti kulinarične ponudbe na Gorenjskem. V okviru projekta je Zavod za turizem in kulturo Kranj izdal knjižico Kranjsko na krožnikuKnjižica povezuje izbrane lokalne pridelovalce, gostinske ponudnike in tradicionalne jedi kranjskega podeželja ter prinaša zamisli za njihovo pripravo na sodoben način.

 

Vse, ki boste v teh decembrskih dneh pripravljali okusne jedi za vaše družinske člane in prijatelje vabimo, da si izberete jedi iz omenjene knjižice, ki je dostopna na tej povezavi. Če pa bi radi pričarali praznično vzdušje z ribjimi jedmi, ki jih je v projektu Gorenjske ribe oblikoval kuharski mojster Luka Jezeršek, lahko na tej povezavi prevzamete recepte 12 izbranih jedi in z njimi navdušite vaše goste.

Gorenjska košarica bo tudi v letu 2022 polna raznolikih aktivnosti; nadaljujejo se aktivnosti v štirih projektih, pričeli se bodo izvajati potrjeni projekti iz 4. Javnega poziva, razvijajo se novi projekti sodelovanja, pričenjajo se tudi priprave na novo programsko obdobje. Naj bo tudi vaša košarica v letu 2022 polna dobrih misli, pozitivnih srečanj in nepozabnih trenutkov …

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.