Obisk avstrijske Koroške

Pri projektu Innovative Location, smo skupaj z našimi partnerji ZRS Bistra Ptuj organizirali dvodnevni obisk avstrijske Koroške, kjer smo si ogledali dobre prakse s področja upravljanja lokacij, povezovanja ključnih regijskih akterjev in inovativnega gospodarstva. Obiskali smo tudi tradicionalni slovenski večer in se prepričali kako velik pečat v koroškem gospodarstvu pušča tamkajšnja slovenska skupnost.

Innovative Location, je projekt čezmejnega povezovanja sofinanciran s strani programa Interreg Slovenija–Avstrija. Glavni namen projekta je prenos dobrih praks in povečanje gospodarskega sodelovanje na obeh straneh meje. 18. in 19. septembra 2021 smo se tako s predstavniki Gorenjskega in Štajerskega lokalnega in gospodarskega okolja odpravili v Celovec, ki velja za središče gospodarsko zelo napredne avstrijske Koroške.

Pot nas je najprej vodila v fascinanten  Lakeside Science & Technology Park, ob Vrbskem jezeru. V parku delujejo številna tehnološka podjetja v tesnem sodelovanju s Celovško Univerzo, ki je locirana v neposredni bližini. Po predstavitvi parka je sledila predstavitev agencije BABEG, ki skrbi za pridobivanje investitorjev v regijo. Njihova predstavitev in način dela sta bila res izjemna, še posebej na področju marketinških aktivnosti in vizije orientirane na ključne panoge prihodnosti (mikročipi, nizkoogljična proizvodnja, les…). Obisk v parku smo zaključili s predstavitvijo podjetja FLEX, ki velja za eno največjih proizvodnih podjetij na svetu. Skozi predstavitev smo dobili vpogled v delovanje in miselnost velike korporacije, pa tudi razloge zakaj so za lokacijo ene od svojih tovarn izbrali prav avstrijsko Koroško.

Sledil je ogled mesta Celovec s posebnim poudarkom na slovenskih sledeh v mestu. Dan smo zaključili na tradicionalnem slovenskem večeru v organizaciji Slovenske gospodarske zveze Celovec, kjer nas je pozdravil tudi deželni glavar Koroške dr. Peter Kaiser. Še posebej nas je navdušilo dejstvo, da smo lahko praktično vse predstavitve tega dne poslušali v slovenskem jeziku, kar kaže na izjemen vpliv, ki ga ima slovenska skupnost na razvoj gospodarstva avstrijske Koroške.    

Naslednji dan smo obisk nadaljevali na Koroškem jesenskem sejmu, kjer smo lahko spoznali najpomembnejša podjetja s širšega področja avstrijske Koroške. Po tradicionalnem Koroškem kosilu smo pot proti domu nadaljevali ob pogovorih, kako bi lahko videno implementirali tudi pri nas. Predvsem nas je navdušilo povezovanje med različnimi akterji, ki presega lokalne, regijske in celo nacionalne meje. Impresivna pa je tudi številka, ki jo avstrijski deležniki namenjajo podpori inovacij, zagonskim podjetjem in marketingu lokacij.

 

      

Prijavite se na naše e-novice!.