Ogled dobrih praks v Lizboni, Urban M

V okviru projekta Urban M, Interreg Europe smo se v mesecu juniju udeležili sestanka in ogledov dobrih praks v Lizboni, Portugalska. Projekt namreč omogoča sestanke med dvema partnerjema kot pomoč pri pripravi akcijskih načrtov – peer review meetings.

V okviru srečanja smo si ogledali coworking center NOW, coworking center v privatni lasti, ki potencialnim in obstoječim podjetnikom omogoča ugodnejši najem sodelavnih prostorov in manjših pisarn. S predstavniki coworkinga smo si tako izmenjali izkušnje, ki jih imamo s kranjsko Kovačnico in iskali možnosti sodelovanja.

Poleg tega smo si ogledali HUB Criativo BEATO – bivši prehrambni proizvodni obrat portugalske vojske, ki ga je občina predala v uporabo organizaciji START: UP Lisboa, da iz degradiranega območja naredi moderno, poslovno, podporno okolje. Na 35.000 m2 bo tako že letos zaživel nov poslovni inkubator, coworking, ponudili bodo poslovne prostore različnim mednarodnim in domačim podjetjem, območje bo imelo različne nastanitvene, gostinske in zabavne obrate – pravo mesto v malem. Z ohranjanjem industrijske in arhitekturne dediščine bodo v mestu krepili podjetniški ekosistem.

Sledil je ogled coworking skupnosti TODOS - ustvarjalno središče na področju ustvarjalnosti, komunikacije, aktivacije blagovne znamke, oglaševanja in strategije blagovne znamke, z lastno produkcijo, kot je filmska produkcija, fotografija, oblikovanje, umetnost in glasba. 1600 m2 veliko skladišče so obnovili, oživili degradirano območje in ustvarili unikatno skupnost.

Nazadnje pa smo si ogledali še Mouraria Creative Hub je prvo vozlišče v Lizboni, ki podpira projekte in poslovne ideje iz kreativnih industrij, zlasti na področju oblikovanja, mode, glasbe, ploščic, nakita in drugo. Ponujajo popolnoma opremljene delovne postaje, široko mrežo mentorjev, izobraževalne in svetovalne rešitve, dostop do finančnih rešitev in podporo pri trženju izdelkov in storitev.

Drugi del obiska pa je bil namenjen pripravi akcijska načrta za Gorenjsko v okviru projekta URBAN M. Namen strokovnega dela sestanka je bil, da lizbonski partnerji ponudijo povratne informacije o akcijskem načrtu gorenjske regije in skupaj bolje opredelimo predlagane spremembe politik na področju coworkingov, makerspace-ov, FabLabov – prostorov, ki spodbujajo kreativnost, inovativnost in podjetništvo ter omogočajo posameznikom pomoč pri uresničevanju njihovih idej.

Poudarjene spremembe politike za Kranj in Gorenjsko so:

  • porazdeljena mreža z vozlišči v mestih in vaseh;
  • nadgradnja obstoječih zmogljivosti in pobud;
  • povezovanje vozlišč (z zmogljivostmi) v eno digitalno platformo;
  • doseganje večjega števila prebivalcev (koncentracija);

Razvoj akcijskega načrta in predlaganih sprememb, tudi na osnovi odzivov obeh prisotnih projektnih partnerjev bo šel v smeri:

Kako izgleda sprememba politike?

Uporabnik dobi podporo za svetovanje za podporo podjetjem in se nato poveže z določenim mentorjem, da jim da nasvete in pomoč, ki jo potrebujejo. Vzpostavi se proces, ki podjetjem in podjetnikom omogoča pridobiti pravo podporo.

Kje uporabnik uporablja to politiko?

V eni od pisarn za podporo podjetjem – BSC Kranj.

Kakšen je učinek spremembe politike?

Ljudje v regiji, ki želijo ustanoviti podjetje, bodo razumeli, kako začeti podjetje in bodo bolje pripravljeni na začetek poslovanja.

Vzpostavljen bo sistem, ki bo posameznike in podjetja, s pomočjo mentorjev vodil skozi proces prototipiranja, testiranja ideje, jih pomagal pri pozicioniranju na trgu, vzpostavljanju blagovne znamke in prodaji.

Prijavite se na naše e-novice!.