Pester mesec za partnerje projekta Adrioncycletour

Za partnerji projekta Adrioncycletour je pester mesec; v Novi Gorici smo na dogodku Mladi in mobilnost v Alpah z mladimi predstavniki projekta Yoalin in vabljenimi gosti razpravljali o železniških povezavah, v Portogruaru je sledilo drugo partnersko srečanje, poskrbeli pa smo še za izdajo zloženke Poletni vozni red – s kolesom po Bohinjski progi.

Na dogodku Mladi in mobilnost v Alpah, smo v Novi Gorici razpravljali o železniških povezavah, ki naj bi predstavljale hrbtenico trajnostnega turizma v regiji. Dogodek je bil namenjen tudi promociji pilotne storitve »S KOLESOM NA VLAK«, beseda pa je tekla tudi o pomenu železniških povezav za trajnostno mobilnost in razvoj okolju prijaznejšega turizma v Alpah. Mladi udeleženci projekta YOALIN (projektna pobuda CIPRA) iz različnih Evropskih držav, so predstavili želje in potrebe mlade generacije v povezavi z javnim prevozom ter čezmejno povezljivostjo. Izpostavili so težave, na katere so pri mobilnosti naleteli: od zastojev, do pomanjkljivih informacij, ovir pri prečkanju meje med Slovenijo in Italijo …

Projektni partner VeGAL je v Portogruaru gostil drugo partnersko srečanje, na katerem smo analizirali tekoče stanje na projektu in izzive, s katerimi se soočamo posamezni partnerji. Medtem ko so investicijske aktivnosti v fazi načrtovanja, je na začetku poletne sezone zaživela vrsta intermodalnih storitev, namenjena tako lokalnemu prebivalstvu kot domačinom.

Regionalni razvojni center Koper nadaljuje aktivnost ladijskih prevozov za potnike in kolesa, ki povezujejo vse štiri istrske občine. Ladijski prevozi na relaciji Ankaran–Piran bodo trajali do vključno 3. septembra, dvakrat dnevno, dopoldne in popoldne, vsak dan, razen ob ponedeljkih. Prav tako do 3. septembra obratuje krožna avtobusna povezava med Slovensko Istro in Krasom, ki omogoča tudi prevoz koles.  

Posoški razvojni center tudi letos koordinira sistem javnih prevozov v dolini Soče in delno zagotavlja sredstva za izvedbo. S pomočjo sredstev strateškega projekta ADRIONCYCLETOUR se izvajata avtobusni povezavi Tolmin–Čedad (4x dnevno) in železniška postaja Most na Soči–Tolmin–Kobarid–Bovec–prelaz Predel–Trbiž–Kranjska Gora.

V sklopu omenjenega projekta pa je bila pravkar izdana tudi zloženka Poletni vozni redi - s kolesom po Bohinjski progi, ki je na voljo v slovensko-angleški in slovensko-italijanski različici.

 

Če se boste podali v Posočje, je letos poleti na voljo dodatna ponudba PREVOZA KOLES NA BOHINJSKI PROGI, in sicer:

  • na običajnih vlakih je prostora za 20 koles,
  • na avtovlaku za 24 koles,
  • 4 vlaki dnevno pa razpolagajo z dodatnimi kapacitetami, na njih je možno prepeljati do 60 koles (jutranji in zgodnje dopoldanski vlak na relaciji Sežana–Jesenice ter pozno popoldanski in večerni vlak na relaciji Jesenice–Nova Gorica).

 

Več o izvedenih aktivnostih si lahko preberete med novicami na spletni strani http://e-mobilitygorenjska.si/.

V izogib poletni gneči na slovenskih cestah, vas vsekakor vabimo, da se pozanimate o možnostih intermodalnih načinov potovanj (kolo + bus, kolo + vlak, kolo + ladja) in Slovenijo doživite še na malce bolj vznemirljiv način.

 

    

 

 

Projekt ADRIONCYCLETOUR sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija. 

 

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.