PODPISAN DOGOVOR O ENOTNI OZNAČITVI GORENJSKEGA KOLESARSKEGA OMREŽJA

Predstavniki vseh 18 gorenjskih občin in 6 Gorenjski sosednjih občin so z ministrom za infrastrukturo, dr. Petrom Gašperšičem, in mag. Stevom Ščavničarjem, direktorjem Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, 31. 8. 2018 na Jesenicah podpisali dogovor o sodelovanju pri projektu »Označevanje kolesarskega omrežja na območju občin Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica, Cerkno, Kamnik, Komenda, Logatec, Medvode in Vodice«.

Traso kolesarskih povezav, ki bo opremljena z enotnimi usmerjevalnimi tablami za kolesarje, je določila skupina Svetovalnega organa Gorenjske regije za razvoj kolesarstva – SORK v sodelovanju s predstavniki vključenih občin. SORK od začetka leta 2016 deluje v okviru Regionalne razvojne agencije Gorenjske, njegov glavni cilj pa je zagotoviti regijsko kolesarsko omrežje, ki bo varno, atraktivno in enotno označeno. Petkov podpis dogovora pomeni velik korak k uresničitvi zastavljenega cilja.

Mag. Stevo Ščavničar je ob podpisu dogovora dejal, da je poglaviten namen označitve omrežja informacija za kolesarje, katera kolesarska pot je v prvi vrsti najbolj varna. Skupna dolžina kolesarskih povezav, ki bodo potekale po državnih in občinskih cestah in bodo označene z usmerjevalnimi tablami, je 400 kilometrov. Usmerjevalnih tabel bo več kot 600, postavljene pa bodo v skladu z najnovejšimi cestno prometnimi predpisi. Minister Gašperšič je z zadovoljstvom poudaril, da gorenjsko kolesarsko omrežje za prebivalce in obiskovalce predstavlja veliko dodano vrednost. Ministrstvo podpira kolesarstvo, ne le kot rekreacijo, ampak tudi oziroma predvsem kot obliko mobilnosti.

Ker najbolj varno in prijetno obliko kolesarjenja pomeni kolesarjenje po kolesarskih poteh, RRA Gorenjske pomaga občinam tudi pri pridobivanju evropskih in državnih sredstev za samo izgradnjo kolesarskih poti. V dopolnitev št. 1 k Dogovoru za razvoj gorenjske regije je vključenih šest kolesarskih povezav (Bled-Bohinjska Bistrica, Železniki-Selca, Škofja Loka-Trata, Odeja-Lipica, Tržič-Naklo in povezave Radovljice z zalednimi naselji), za katere bo 5,9 milijona EUR prispevalo ministrstvo za infrastrukturo. Z Direkcijo RS za infrastrukturo pa so v teku tudi dogovori za izgradnjo kolesarskih poti v Selški in Poljanski dolini.
 

Prijavite se na naše e-novice!.