Pomoč pri prenosu lastništva družinskega podjetja

V Sloveniji je kar 83 % vseh podjetji družinsko vodenih – družinska podjetja ste steber našega gospodarstva! Večina družinskih podjetij je danes starejših od 20 let in jih še vedno vodi prva generacija lastnikov, ki so v povprečju starejši od 55 let. Zato je sedaj skrajni čas, da podjetniki pričnete razmišljati o prenosu lastništva podjetja na naslednjo generacijo.

Sloveniji je kar 83 % vseh podjetji družinsko vodenih – družinska podjetja ste steber našega gospodarstva! Večina družinskih podjetij je danes starejših od 20 let in jih še vedno vodi prva generacija lastnikov, ki so v povprečju starejši od 55 let. Zato je sedaj skrajni čas, da podjetniki pričnete razmišljati o prenosu lastništva podjetja na naslednjo generacijo.

Prenos lastništva podjetja je kompleksen, časovno zahteven in drag postopek, o katerem bi večina podjetnikov morala že aktivno razmišljati. Vprašanj je ogromno, enostavnih odgovorov malo.

Po statistiki iz zahoda, prenos lastništva podjetja na naslednjo generacijo preživi le 1/3 podjetij.

Na Gorenjskem si želimo ohraniti cvetoča podjetja in z njimi povezana delovna mesta ter podjetnikom olajšati proces prenosa lastništva. Pripravili smo sklop brezplačnih delavnic, s katerim bomo 5 – 10 družinskim podjetjem iz Gorenjske, pomagali do načrta prenosa lastništva podjetja.

Na delavnicah bomo s pomočjo izkušenega svetovalca družinskim podjetjem odprli vse teme, ki so pomembne za uspešen prenos lastniška, pogledali potek procesa in se vam na ta pomemben dogodek pomagali najbolje pripraviti.

Sklop 5 brezplačnih delavnic bo potekal:

  • 8. 9. 2021 ob 17.00: Prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti družinskih podjetij. Ali je proces prenosa lastništva lahko priložnost za rast in razvoj podjetja?
  • 15. 9. 2021 ob 17.00: Medgeneracijski konflikti in dolgoročna vizija družinskega podjetja. Dilema naslednikov: naj ostanem ali grem?
  • 22. 9. 2021 ob 17.00: Pravni vidik prenosa. Kaj vse je potrebno pravno zapisati?
  • 29. 9. 2021 ob 17.00: Davčni vidiki družinskega podjetja in prenosa lastništva. Kako razdeliti premoženje in prenesti dejavnost?
  • 6. 10. 2021 ob 17.00: Načrt prenosa na naslednjo generacijo in druge alternative: priprava naslednika, načrtovanje in vodenje procesa nasledstva, opcija prodaje podjetja ali delavskega odkupa.

Delavnice so zastavljene zelo praktično, zato se predvideva udeležba tako predstavnika prve generacije družinskega podjetja in naslednika. Zaželeno je, da se podjetniki udeležijo vseh 5 delavnic. Le tako bost dobili vse potrebno znanje in informacije za uspešen prenos lastništva družinskega podjetja.

Delavnice bodo potekale ob sredah, s pričetkom ob 17.00, v prostorih coworking skupnosti Kovačnica, na naslovu Župančičeva ulica 22, v Kranju.

Število mest v programu je omejeno. Udeležencem bo poleg skupinskih delavnic omogočeno tudi individualno svetovanje.

PRIJAVA na delavnice: https://forms.gle/1UaQW9qigQQfUiR97

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Nives Justin, 04 28 17 247 ali nives.justin@bsc-kranj.si .

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

Prijavite se na naše e-novice!.