Pozitivne izkušnje Usposabljanja »ABC podjetništva« v Kovačnici

V Kovačnici smo organizirali Usposabljanje »ABC podjetništva«, z namenom, da podjetniki in podjetnice začetnice nadgradijo podjetniško znanje. Slednje so se kasneje lahko prijavile na Natečaj za denarne vzpodbude, na katerem je bilo uspešnih kar 10 podjetnic.

V začetku leta smo v Kovačnici v okviru projekta SPOT Svetovanje Gorenjska, začeli sestavljati program za izvedbo Usposabljanja »ABC podjetništva«. Za usposabljanje smo pripravili 5 modulov, vsak modul pa je skupno vseboval 10 šolskih ur. Usposabljanje je bilo namenjeno vsem podjetnicam in podjetnikom začetnikom ter potencialnim podjetnicam in podjetnikom, saj je bil namen opolnomočiti vse podjetnike začetnike s strokovnimi vsebinami na začetku podjetniške poti. Pri pripravi vsebin smo bili zato pozorni, da smo sestavili program, ki je zajel vsebine iz osnov podjetništva in vsebin kako izpopolniti začetek podjetniške poti.

Poseben poudarek usposabljanja je bil na podjetnicah začetnicah, saj je bilo vsem, ki so podjetje ustanovile v letu 2019, ali v prvi polovici leta 2020, po uspešno zaključenih vseh 5 modulov v okviru usposabljanja, ponujeno, da so se prijavile na Natečaja za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2019, ki ga je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija. V okviru natečaja so vse podjetnice začetnice dobile individualno mentorsko podporo in možnost kandidiranja za pridobitev finančnih spodbud. Finančne spodbude so bile dodeljene podjetnicam začetnicam na podlagi predstavitve in izbora najboljših poslovnih modelov.

Lokacija usposabljanja je bila predvidena v učilnici Kovačnice in kmalu po začetku oglaševanja smo zapolnili kvoto razpisanih mest. Za tem pa nas je presenetila nepredvidena situacija z razglasitvijo epidemije. Bili smo v dilemi ali usposabljanje odpovedati ali prestaviti izvedbo on-line. Odločili smo se za slednje, kar se je kasneje izkazalo za dobro odločitev. V Kovačnici smo vsi zaposleni obiskali spletni tečaj kako izvajati delavnice on-line, prav tako pa so v on-line izvedbo privolili vsi izbrani predavatelji. Delavnice preko spleta niso prostorsko omejene, zato smo lahko povečali tudi kvoto razpisanih mest. Tako smo imeli skupno prijavljenih kar 28 udeležencev.

Udeleženci usposabljanja so skozi module pridobili znanje iz naslednjih tem:  

  1. MODUL Začetek podjetniške poti, je vseboval vse o podjetništvu in podjetnikih v teoriji in praksi, opis osebne lastnosti podjetnika, primeri uspeha in neuspeha, tipične pasti v podjetništvu, predstavitev podpornih institucij, postopek ustanovitve podjetja, predstavitev pravnih oblik podjetij, kako vzpostaviti pravo delovno ekipo. Predavatelji prvega modula so bili mladi podjetnik in soustanovitej ABC Business Academy, Juš Dobnikar, ustanoviteljica vrtca Dobra teta, Jana Fleišer in vodja SPOT Svetovanja Gorenjska, Nastija Podobnik.
  2. MODUL Preverjanje poslovne ideje, kjer so udeleženci spoznali viharjenje možganov, dizajnerski pristop podjetništva ter kako inovativno nadgrajevati in razvijati idejo. Modul je vodil Tomaž Stritar, izkušen podjetniški mentor in specialist za podporno socialno podjetniško okolje, ki vključuje načrtovanje ustanavljanje in vodenje start-up socialnih podjetji.
  3. MODUL Osnove trženja, kjer so udeleženci spoznali kako se določa cene, kako določimo lastno in prodajno ceno, predstavitev poteka prodaje ter trženjskih strategij potisni in povleci, »branding«, gverilski marketing, trženja od ust do ust, viralnega trženja in direktnega marketinga. Modul je vodil Blaž Branc, dipl. soc., ustanovitelj in CEO podjetja Baltazar marketing. Izvaja consulting, predavanja in treninge s področja (start-up) podjetništva, razvoja organizacij, prodajne komunikacije, produktnega (re)inženiringa, inoviranja in designa poslovnih iger.
  4. MODUL Digitalizacija poslovanja,udeleženci so se seznanili z uporabo spletnih orodij tako brezplačnih kot plačljivih in z omrežjem za trženje svojih produktov. Spoznali so osnove Google Analytics in se seznanili kje in kako lahko na spletu tržijo svoje produkte (osnove Facebook, Instagram, LinkedIn, Google Ads). Modul je vodil Matej Kalan, ustanovitelj podjetja Forward d.o.o. - agencija za digitalni marketing.
  5. MODUL Pravno formalni vidiki delovanje podjetja, v tem modulu je Špela Justin, vodja Moj računovodja PE Škofja Loka, udeležencem predstavila vidike finančnega poslovanja, kot so izdaja računov, knjiženje, obveznosti do države (davki, DDV, prispevki), letna poročila, osnove računovodstva in krovno zakonodajo, ki jo mora poznati vsak podjetnik.

Po končanem usposabljanju smo udeleženkam pripravili potrdila o uspešnem opravljanjem Usposabljanju »ABC podjetništva«, s katerim se je 10 udeleženk usposabljanja prijavilo naprej na »Natečaj za finančne vzpodbude«. Pred kratkim smo izvedeli veselo novico, da je vseh 10 udeleženk uspešno opravilo predstavitev svoje podjetniške ideje in pridobile denarno nagrado v višini 3.000 €.  

 

Naša udeleženka Usposabljanja »ABC podjetništva« in ena izmed dobitnic denarne nagrade iz natečaja, je z nami delila izkušnjo:

»V oktobru 2019 sem se odločila, da po dolgih letih zapustim poklic gospodinje in vzgojiteljice in se podam v poslovne vode. Ker nisem vedela kje pričeti, sem se obrnila na SPOT točko Kovačnice v Kranju, kjer sem dobila prav vse potrebne informacije. Še več, ponudili so mi izobraževanje, ki sem se ga v aprilu tudi udeležila. Usposabljanje ABC podjetništva mi je dalo nov elan, utrdilo mojo poslovno idejo in mi dalo ogromno novega znanja in poguma, da se s srcem, glavo in dušo podam na novo pot. Z vsem pridobljenim sem se prijavila na razpis Spirit Slovenija za najboljšo poslovno idejo, ki je namenjen podjetnicam začetnicam in v oktobru 2020 prejela zasluženo nagrado. Neizmerno sem hvaležna za prijetno izkušnjo in potrditev, da sledim svojim sanjam.« Maja Jerkič, ustanoviteljica podjetja FREEZURA, Frizerstvo, svetovanje in izobraževanje, Maja Jerkič s.p.

 

Javna agencija SPIRIT Slovenija, je pred kratkim objavila tudi predstavitvene videe, ki so jih podjetnice začetnice pripravile v okviru natečaja. Ogledate si jih lahko tukaj.

Zaradi uspešno izvedenega programa in pozitivnega odziva bomo program izvedli tudi v prihodnjem letu. Prav tako bo usposabljanje potekalo v prvi polovici leta, v okviru 5 modulov. Ali ga bo naslednje leto mogoče izvesti v »živo« ali bo potekal on-line, se bomo kot kaže zopet odločali sproti. V vsakem primeru, pa smo v Kovačnici ponosni, da pripomoremo k razvoju podjetništva in smo del uspešnih zgodb, ki jih pišejo podjetniki.

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.