Prenos lastništva podjetja – ne bo več težava!

Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj, v okviru projekta STOB Regions pripravlja pilotni projekt za 5 – 10 gorenjskih podjetji, ki jim bo preko individualnih in skupinskih svetovanj pomagala do načrta za prenos lastništva podjetja.
V Sloveniji je kar 83 % vseh podjetji družinsko vodenih, z manj kot 50 zaposlenimi. Večina teh podjetij (74 %) posluje že več kot 20 let in več kot polovico teh podjetij (58 %) vodi prva generacija lastnikov. Kar 39 % vseh lastnikov podjetji je starejših od 50 let. Zato postaja prenos lastništva družinskega podjetja na naslednjo generacijo, tako v Sloveniji kot na Gorenjskem, zelo pomembna tema. Za ohranjanje delovnih mest v družinskih podjetjih in zagotavljanje kontinuitete poslovanja, pa podjetniki večkrat potrebujejo pomoč pri procesu prenosa lastništva.
 
Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj, od leta 2017 sodeluje kot partner pri projektu STOB Regions (Succession and Transfer of Business in Regions), program Interreg Europe. Cilj projekta je, s pomočjo primerjave in izmenjave izkušnje ter dobrih praks partnerjev pomagati podjetnikom pri prenosu lastništva podjetja, pripraviti akcijski načrt prilagojen za našo regijo in državo za zagotavljanje preživetja podjetja ob tem procesu. 
 
Kljub osveščanju podjetnikov in številnim dogodkom posvečenim na to temo, pa v Sloveniji in na Gorenjskem, nimamo veliko izkušenj in/ali sistematičnega pristopa, ki bi pomagal podjetnikom. Na Zahodu že dolgo velja, da prehod na naslednjo generacijo preživi zgolj ena tretjina družinskih podjetij. Nekatera podjetja propadejo, druga morajo prodati, tretja razkosajo. Vzrok je povsod isti: v družini se niso pravočasno lotili načrtovanja prenosa lastništva in upravljanja na naslednjo generacijo.
 
Ključna ovira, ki preprečuje družinskim podjetjem, da se ne lotijo načrtovanja je, da enostavno ne vedo, kako začeti. Odgovoriti je treba na veliko povezanih vprašanj. Kdo bo direktor? Je usposobljen za to nalogo? Kdo bo lastnik? Je lahko več lastnikov? Kaj pa tisti nasledniki, ki jih podjetje ne zanima? Kakšna naj bo vloga ustanovitelja? Kako pravno in davčno optimalno izpeljati postopek prenosa lastništva in upravljanja na naslednjo generacijo? Naj bo prenos brezplačen, ali bo morda potrebno financiranje?
 
Vprašanj je ogromno, enostavnih odgovorov malo. Zato bomo vključenim podjetnikom preko individualnih in skupinskih svetovanj in s pomočjo zunanjih strokovnjakov iz različnih področji: pravo, finance, mediacija ... pomagali do načrta prenosa lastništva podjetja.
 
S programom začnemo v mesecu septembru 2018, zaradi omejenega števila mest, pa si lahko svoje mesto rezervirate že sedaj.
Več informacij o programu preko telefona/e-maila: Nives Justin (04 281 72 48) ali nives.justin@bsc-kranj.si.
 
Prijavite se na naše e-novice!.