Projekt Night Light: Peer Review srečanje strokovnjakov s področja astro-turizma in svetlobnega onesnaževanja na otoku La Palma

Projekt Night Light je prvi projekt v okviru programa Interreg Europe, ki se dotika razvojnega vprašanja zmanjševanja svetlobne onesnaženosti v povezavi s trajnostnim razvojem območij. Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj, želi skupaj z občinami, inštitucijami in drugimi zainteresiranimi deležniki v naši regiji narediti prve korake v smeri razvoja t.i. temnih območij pri nas. Gorenjska je v tem pogledu zanimiva, ker na njenem območju leži Triglavski narodni park z režimom visoke zaščite. Poleg tega pa ima regija tudi velika pričakovanja glede trajnostnega razvoja turizma.

V začetku oktobra 2018 smo se odzvali vabilu partnerja iz Španije, Island Government of La Palma, za sodelovanje na Peer Review srečanju strokovnjakov iz vseh partnerskih dežel (tudi naše), kjer smo skupaj skušali zbrati priporočila za promoviranje otoškega »Pakta za nebo«, ki krepi zavezanost otoka k ohranjanju čistega neba in se bori proti svetlobnemu onesnaževanju.

Program projekta Night Light je v La Palmi združil strokovnjake iz 9 regij iz 7 držav Evropske unije (Dansko, Španijo, Slovenijo, Nizozemsko, Madžarsko, Italijo in Luksemburg), ki se med drugim ukvarjajo tudi z nadzorom svetlobnega onesnaženja in razvojem astro-turizma.

 

Prvi in zadnji dan srečanja je našo projektno skupino sprejel predsednik otoka oz. otoškega sveta, g. Anselmo Pestana Padrón. Predsednik je skupaj z ministrico za turizem Alicio Vanoostende pozdravil priporočila, ki so jih vsebovali sklepi strokovnega pregleda (Peer Review srečanja). Poudaril je, da je nebo La Palme naravni vir, povezan z razvojem astro-turizma kot proizvoda, ki identificira in postavlja otok na zemljevid kot edinstveno turistično destinacijo.

Na otoku že 30 let izvajajo Sky Law (Zakon neba), ki velja za cel otok in tisti (zahodni) del otoka Tenerife, ki gleda na La Palmo. V teh letih je zakon prodrl v otoško družbo, ki razume zakon in zavzeto sledi njegovim načelom in ravno zaradi tega ne želijo začeti popuščati pri nadaljnjem izvajanju že znanih aktivnosti. Sprejeli so tudi Starlight deklaracijo, za zaščito kakovosti nočnega neba in pravice ljudi do opazovanja zvezd, ki je kot taka prva na svetu.

Med drugim, so nam predstavili tudi tehnologije, uporabljene pri razsvetljavi v La Palmi in trenutno stanje svetlobnega onesnaževanja v La Palmi. Po ogledu največjega optičnega teleskopa na svetu, Veliki kanarski teleskop (GTC) s premerom 10,4 m, ki stoji na višini 2.396 m, smo se seznanili z zgodovino observatorija, s trenutnimi objekti in novi projekti ter njihovo zavezo pri razširjanju in ozaveščanju javnosti.

Kot projektna skupina, smo med obiskom imeli priložnost sodelovanja z različnimi skupinami, institucijami in raznoraznimi pobudami v zvezi z astro-turizmom, znanstvenim turizmom in ohranjanjem okolja na otoku.

Podana priporočila:

  • okrepiti Zakon neba za izboljšanje kakovosti javne razsvetljave,
  • sprejeti ukrepe, da La Palma napreduje od zavarovanega otoka do »otoka, ki varuje«,
  • izvajanje »izobraževalne strategije o ozaveščanju pomembnosti ohranjanja čistega nočnega neba in opredelitvi ciljnega občinstva za astro-turizem«,
  • prebivalstvu predstaviti vse pozitivne učinke Zakona neba in spodbujati vsa tista dejanja, zaradi katerih bodo na otoku (p)ostali ponosni na svoje nebo.

Prijavite se na naše e-novice!.