Projekt ReMOBIL – študijski obisk v regiji Pongau

 

Partnerji projekta ReMOBIL smo se junija 2023 mudili na študijskem obisku v Bischofshofnu in Werfenwengu, kjer smo se seznanili z njihovim pristopom uvajanja trajnostnih mobilnostnih praks. Gostitelj, podjetje Mobilito, namreč v vlogi upravljavca načrtuje in nadgrajuje storitve mobilnosti ter trajnostnega turizma in počitnic v regiji Pongau.

MOBILITO sicer deluje kot turistična agencija s prostori na glavni železniški postaji v centru Bischoshofna. Nudi informacije o voznih redih, možnostih in kombinacije uporabe sredstev trajnostne mobilnosti, prodaja vozovnice za javni potniški promet v regiji in vozovnice za vlak za celotno Evropo. Deluje tudi kot turistična agencija za potovanja z vlakom po celem svetu. V vlogi upravljavca načrtuje in nadgrajuje storitve mobilnosti ter trajnostnega turizma in počitnic za regijo Pongau.

 

                       

Udeležencem je bil najbolj zanimiv t.i. shuttle sistem Werfenweng-Shuttle (W3 Shuttle), ki omogoča transport s kombiji od vrat do vrat že od leta 2000. Danes ima 20 avtobusnih linij z letno 511.300 prevoženimi kilometri, 3 linije z 8-sedežnimi vozili z 280.000 letno prevoženimi kilometri, linijo za nočni taksi ob koncih tedna in praznikih z 4.300 letno prevoženimi kilometrov. Uporabnik mora naročiti kombi vsaj eno uro pred načrtovanim odhodom, na vsaki dve uri pa je organiziran redni prevoz s kombiji z železniške postaje Bischofshofen do kraja Werfenweng in nazaj. Storitev je na voljo od 6. ure zjutraj do 22. ure, 365 dni na leto, na treh linijah. Leta 2000 je bilo pripeljanih 7.000 oseb, leta 2022 pa že 52.000 oseb in število še narašča.

Čeprav so obratovalni stroški visoki, so tudi ostale občine v regiji pokazale interes za uvedbo podobne storitve tudi v njihovem okolju. Celoten članek je dostopen na tej povezavi: http://e-mobilitygorenjska.si/storitve-mobilnosti-na-podezelju-bischofshofen-avstrija/.

 

   

 

 

 

 

Prijavite se na naše e-novice!.