Promocijski dnevi umirjanja prometa do planinskih izhodišč

Promocijski dnevi umirjanja prometa do planinskih izhodišč so del projekta Outdoor doživetja v Karavankah, s katerimi želimo opozoriti in nagovoriti obiskovalce k odgovornejšemu obiskovanju alpskih dolin, planin in gora. V avgustu bomo v ta namen organizirali brezplačne avtobuse do izhodišč pohodniških poti v Tržiču in na Jezerskem.

BSC Kranj tudi v avgustu nadaljuje z aktivnostmi umirjanja prometa do planinskih izhodišč. S promocijskimi dnevi želimo nagovoriti obiskovalce k odgovornejšemu obiskovanju alpskih dolin, planin in gora. Ukrep je del aktivnosti projekta Outdoor doživetja v Karavankah, v katerem sodelujejo tudi Občine Jesenice, Jezersko, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Tržič, Zavoda za turizem in kulturo Kranj in Žirovnica ter BSC Kranj.

Doline, polne pločevine, prepolna parkirišča in nepravilno parkiranje osebnih vozil ob lokalnih in gozdnih cestah povzročajo obilo slabe volje pri lokalnih prebivalcih, pa tudi obiskovalcih. V okviru promocijskih dni umirjanja prometa do planinskih izhodišč bomo vsaj za dan ali dva umirili situacijo, domačinom omogočili normalno vožnjo do svojih domov, obiskovalcem pa ponudili priložnost, da svoje jeklene konjičke pustijo nižje v dolini in se do izhodišča svojega pohodniškega podviga odpeljejo z brezplačnim avtobusom.

V Tržiču se bo akcija odvijala na območju zaselka pod Košuto 14. in 15. avgusta. Oba dneva bo od 8. do 19. ure veljala popolna zapora ceste od odcepa z občinske ceste v Podljubelju proti Matizovcu (Pod Košuto). V tem času bo brezplačno parkiranje možno na javnih parkirnih mestih v Tržiču in v Bistrici pri Tržiču ter na kampu Podljubelj. Brezplačni avtobusni prevoz bo prav tako zagotovljen od 8. do 18. ure.

Prvi avtobus bo krožil na relaciji Tržič (avtobusno postajališče) – Bistrica (pri zelenjavarju) – kamp Podljubelj – parkirišče kmetije Zajmen pod Matizovcem – Tržič (odhod iz Tržiča na 1,5 ure).

Drugi avtobus pa bo vozil neprekinjeno na relaciji kamp Podljubelj - parkirišče kmetije Zajmen pod Matizovcem – kamp Podljubelj. Poleg BSC Kranj in Občine Tržič, pri akciji sodeluje tudi kmetija Zajmen, lastnica parkirišča pod Matizovcem.

Do priljubljenih planin pod Košuto vodi tudi vrsta urejenih in dobro označenih poti iz nižje ležečih izhodišč, na primer iz Tržiča čez razgleden Kamnek (na zemljevidih Kamnik), iz Podljubelja čez Kal, iz Doline ter iz Jelendola tako da vsem, ki želijo uživati v mirni gorski naravi na malo obljudenih poteh predlagamo, da izberejo katero od naštetih izhodišč.

 

Z umirjanjem prometa pa se intenzivno ukvarjajo tudi na Jezerskem. Trenutno urejajo zapornico in parkirišče, uvajajo pa tudi možnost avtobusnega prevoza v dolino Ravenske Kočne, tako da bo promocijska akcija z organizacijo brezplačnega avtobusnega prevoza predvidoma stekla ob koncu avgusta.

 

Omenili smo že, da z ukrepi umirjanja prometa izboljšujemo pogoje za bivanje lokalnega prebivalstva, saj porast pohodništva močno obremenjuje tudi najbolj mirne kotičke Karavank. Obenem pa z ukrepi pozitivno vplivamo tudi na zmanjšanje obremenitev okolja, saj zmanjšujemo hrup in ogljični odtis obiskovalcev.

Ne pozabimo, da so Karavanke zaradi raznolike geološke zgradbe in pestrosti rastlinskih in živalskih vrst posebno ohranitveno območje Nature 2000, naravovarstvenega omrežja Evropske unije, s katerim ohranjamo živalske in rastlinske vrste, habitatne tipe ter območja, ki so pomembni na slovenski, evropski in svetovni ravni.

Bodimo odgovorni obiskovalci Karavank; spoštujmo navade lokalnega prebivalstva in varujmo naravo, zato se na pot proti pohodniškemu cilju podajmo iz nižje ležeče doline peš ali z organiziranim prevozom!

 

Prijavite se na naše e-novice!.