S partnerji projekta VET4Change tudi o trajnostni varčnosti

V maju 2022 smo izvedli enotedensko delavnico za partnerje iz Islandije, Francije, Romunije, Estonije in Hrvaške. Srečanje smo izvedli v sodelovanju z Višjo šolo za gostinstvo, velnes in turizem Bled, Ljudsko Univerza Radovljica, Medgeneracijskim centrom Vezenine Bled, Triglavskim narodnim parkom ter Centrom vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga.

V drugem tednu meseca maja smo na Regionalni razvojni agenciji Gorenjske – BSC Kranj gostili 17 udeležencev različnih razvojnih in izobraževalnih inštitucij iz petih evropskih držav: Islandije, Francije, Romunije, Estonije in Hrvaške. Predstavili smo jim regionalno razvojno načrtovanje na primeru naše regije ter način povezovanja in sodelovanja z regijskimi deležniki predvsem na področju formalnega in neformalnega izobraževanja. Srečanje smo začeli na Dan Evrope, 10. maja 2022, v šolskem Hotelu Astoria na Bledu ter ga zaključili v petek, 15. maja, v našem coworking centru Kovačnica.

V torek, 11. maja 2022, smo sodelovali na posvetu o trajnostni varčnosti izvedenem v sodelovanju z mentorji in študenti Višje šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled poimenovanem »ŠPAROVNA GORENJSKA«, ki je potekal v Hotelu Astoria. Študenti turizma so tekom študijskega leta ugotavljali in raziskovali kako so posamezniki v svojih vsakdanjih potrošniških praksah varčevali v preteklosti in kako varčujejo danes, s ciljem kako uporabna znanja in trajnostne varčne prakse pridobljene v raziskavi vpeljati v današnji čas. Na posvetu smo izmenjali izkušnje in primere dobrih praks iz Slovenije, Francije in Norveške.     

 

Del enotedenskega programa smo izvedli tudi v prostorih Medgeneracijskega centra Vezenine Bled, kjer so se udeleženci mednarodnega srečanja spoznali tudi z raznovrstnimi aktivnostmi, ki se in se bodo izvajale v na novo odprtem medgeneracijskem centru na Bledu. Z direktorico Ljudske univerze Radovljica, Matejo Rozman Amon, smo govorili o neformalnem izobraževanju, delu z mladimi v okviru projekta PUM ter ostalih raznovrstnih aktivnostih, ki jih izvajajo na Ljudski univerzi Radovljica. Na Bledu smo obiskali tudi Triglavsko rožo, kjer nam je Majda Odar predstavila aktivnosti in projekte Triglavskega narodnega parka, s poudarkom na aktivnostih izvedenih v okviru LAS Gorenjska košarica.  

 

Enotedensko srečanje smo zaključili v Kovačnici, kjer smo udeležencem predstavili naše aktivnosti na področju podjetniškega usposabljanja ter se dogovorili o nadaljnjih aktivnostih v okviru projekta. Udeleženci so bili navdušeni nad lepoto naših krajev ter aktivnostmi, ki jih izvajamo v naši regiji.

 

Mednarodna partnerstva nas povezujejo in udejanjajo namen Evropske unije, ki je:

  • ohranjati in razvijati mir med državami članicami in njenim sosedstvom,
  • povezovati evropske države s praktičnim sodelovanjem,
  • skrbeti, da lahko evropski državljani živijo v varnem okolju,
  • spodbujati gospodarsko in družbeno solidarnost,
  • ohranjati evropsko identiteto in različnost v globaliziranem svetu,
  • spodbujati skupne vrednote Evropejcev.

 

Prijavite se na naše e-novice!.