Sejem socialnega podjetništva povezal, navdihnil in spodbudil

26. maja 2023 smo v središču Ljubljane, v okviru projekta sPOINT, uspešno izvedli prvi sejem socialnega podjetništva, kjer so se predstavila številna socialna podjetja s svojimi izdelki in storitvami. Obiskovalcem so ponudila vpogled v svoje delovanje in prispevek k družbi, kar je ustvarilo pozitivno vzdušje, polno navdušenja in optimizma.

Sejem socialnega podjetništva je potekal v okviru projekta sPOINT – Socialno POdjetniška INformacijska Točka, katerega namen je vzpostaviti učinkovito podporno okolje za socialna podjetja.

Z uvodnim nagovorom sta razstavljavce in obiskovalce sejma pozdravila direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, Lilijana Madjar in direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj, Rok Šimenc. Izrazila sta iskreno zahvalo podpornikom in ambasadorjem dogodka ter poudarila pomen socialnega podjetništva pri ustvarjanju boljše družbe, kjer se poslovna dejavnost združuje z družbeno koristnostjo. Lilijana Madjar je izrazila tudi upanje na ponovno izvedbo sejma socialnega podjetništva.

Jernej Štromajer iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je navzoče nagovoril: »Socialna ekonomija drugače dela, ker ima drugačen odnos tako do izkoriščanja človeka kot do izkoriščanja narave. In to je prava prihodnost v 21. stoletju oz. je prava pot naprej. To je pred meseci ugotovila tudi organizacija Združenih narodov, ki je dala prav poseben poudarek razvoju socialne in solidarnostne ekonomije in temu sledimo tudi na ministrstvu in pripravljamo strategijo socialne ekonomije, ker vemo, kako pomembno je, da se lahko vsi skupaj organiziramo, da vemo, kam bomo šli čez deset let v razvoju tega sektorja.«

Na tokratnem sejmu se je predstavilo 14 socialnih podjetij iz Zahodne Slovenije, dva iz naše regije, in sicer Zaposlitveni center Korak s svojimi glinenimi izdelki ter Fundacija Vincenca Drakslerja s prenovljenim pohištvom.

Vsekakor je bil eden izmed izstopajočih dosežkov sejma predstavitev Fundacije Vincenca Drakslerja, ki je Stritarjevo ulico v centru Ljubljane okrasila s prenovljenim pohištvom. Ta pobuda je ne le polepšala ulico, temveč pokazala možnost okolju prijazne in trajnostne rabe materialov. Fundacija je s svojo vizijo družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja pokazala, kako lahko tudi z majhnimi koraki dosežemo velike spremembe.

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje – Simbioza je na sejmu delil uporabne nasvete o uporabi pametnih telefonov in med drugim mimoidoče seznanili s prvo aplikacijo za starejše, Magdo. S tem so opozorili na potrebo po digitalni vključenosti in zagotavljanju enakih možnosti za vse generacije. Aplikacija Magda omogoča starejšim uporabnikom, da se lažje spopadejo z izzivi sodobne tehnologije in izkoristijo vse njene prednosti. Simbioza s tem projektom dokazuje, da tehnologija lahko prispeva k povezovanju, aktivnem ter samostojnem življenju starejših.

Društvo Verjamem vate je na sejmu navdušilo s svojimi izdelki iz predelanega jeansa z blagovno znamko LUP.jeans. Iz starih jeans hlač so ustvarili nove modne kose, ki izžarevajo kreativnost in trajnostno miselnost. Njihovi izdelki so dokaz, da je mogoče reciklirati tekstilne odpadke ter ustvariti edinstvene in kakovostne izdelke.

Posebno pozornost na sejmu so pritegnili tudi najmlajši, saj je Zavod 4Lune, so.p. poskrbel za otroško zabavo. S svojimi ustvarjalnimi aktivnostmi in interaktivnimi igrami so otroke navdušili ter jim omogočili, da so se sprostili in preživeli kakovosten čas. Zavod 4Lune je s tem pokazal, kako pomembno je ustvarjati okolje, kjer se otroci lahko igrajo, učijo in razvijajo svoje talente.

Zavod aktivna starost je obiskovalcem ponudili možnost, da se preizkusijo v različnih športnih dejavnostih. S tem so opozorili na pomen telesne aktivnosti za ohranjanje zdravja in vitalnosti v poznejših letih ter spodbujali medgeneracijsko povezovanje in prijateljstvo.

Kratko predstavitev vseh sodelujočih najdete na FB strani projekta sPOINT.

Sejem je bil priložnost tudi za predstavitev aktivnosti našega projekta ter nastalega digitalnega kataloga produktov in storitev socialnih podjetij, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.

Sejem socialnega podjetništva je tako izpostavil in povezal različna socialna podjetja, ki vsaka na svoj način prispevajo k pozitivnim spremembam v družbi. Vsi udeleženci so se strinjali, da je socialno podjetništvo ključno za ustvarjanje trajnostne in vključujoče družbe, ki se osredotoča na skupno dobro in družbeno odgovornost.

Obiskovalci sejma so bili navdušeni nad inovativnostjo, kreativnostjo ter družbeno angažiranim delovanjem socialnih podjetij. Poleg tega so se lahko iz prve roke prepričali o njihovih izdelkih, storitvah in pozitivnem vplivu na lokalno skupnost. Sejem je tako predstavljal odlično priložnost za povezovanje, izmenjavo idej in navdihovanje ter spodbujal družbeno zavedanje o pomenu socialnega podjetništva.

 

Prijavite se na naše e-novice!.