Škofjeloški pasijon lahko odslej spoznavamo tudi interaktivno - s pametnim telefonom in sprehodom po Romualdovi poti

Z odprtjem digitalizirane Romualdove poti v okviru mednarodnega tematskega seminarja Digitalizacija nesnovne kulturne dediščine je odslej mogoče Škofjo Loko in njen zgodovinski biser, Škofjeloški pasijon, spoznavati interaktivno, ob pomoči pametnega telefona ali tablice. Prvi so pot preizkusili partnerji projekta CD-ETA.

V dneh od 17. do 19. oktobra je v Škofji Loki potekalo partnersko srečanje projekta CD-ETA (Interreg Europe), katerega partner je Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj. V okviru tridnevnega dogodka smo si ogledali novo stalno razstavo »Škofjeloški pasijon« v Loškem muzeju, izvedli mednarodni seminar »Digitalizacija nesnovne kulturne dediščine«, predstavili Pasijonski almanah ter odprli digitalizirano Romualdovo (Pasijonsko) pot, po kateri smo se tudi sprehodili. Partnersko srečanje smo zaključili z obiskom Slovenskega entografskega muzeja v Ljubljani. Več o samem tematskem seminarju si lahko preberete tukaj.

Romualdova (Pasijonska) pot predstavlja moderen način podajanja zgodbe lokacije, po kateri se posameznik lahko poda s pametnim telefonom ali tablico. Vse kar potrebuje je povezava do spleta in brezplačna spletna aplikacija Nexto Guide, ki si jo lahko prenese preko Google Play ali App Store. Uporabnik na trinajstih točkah po Škofji Loki rešuje različne izzive in tudi preko obogatene resničnosti spoznava mestne znamenitosti ter njegovo najbolj prepoznavno dragocenost, Škofjeloški pasijon. Več o tem si lahko preberete tudi v Loškem glasu.
 
Projekt CD-ETA preko izmenjave izkušenj, znanj in dobrih praks med ključnimi deležniki v regiji ter med vključenimi projektnimi partnerji išče inovativne rešitve digitalizacije, ki po eni strani ohranjajo in varujejo našo dediščino, hkrati pa jo razvijajo in promovirajo ter uporabniku omogočajo prijazen dostop do nje. Škofja Loka je tako s svojo zasnovo in izvedbo interaktivne Romualdove poti tudi sama prispevala eno od možnih rešitev in praks digitalizacije nesnovne kulturne dediščine, ki so bile s strani tujih in domačih gostov sicer predstavljene tekom seminarja.

 

Prijavite se na naše e-novice!.