Slovesno potrjen Program evropske kohezijske politike 2021–2027 v Sloveniji

Udeležili smo se slovesnosti ob potrditvi Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, ki je potekala v Narodni galeriji. Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek, čigar ministrstvo je skupaj z deležniki pripravilo in uskladilo program, se je za opravljeno delo zahvalil vsem sodelujočim ter poudaril odgovornost vseh za čim boljše izvajanje programa.

»Približno 3, 2 milijarde evrov bo glavni vir naložb v tem desetletju na številnih področjih, kot so inovativnost in konkurenčnost, socialna vključenost, digitalna transformacija gospodarstva ter izpolnjevanje ciljev na področju podnebja in biotske raznovrstnosti, « je v nagovoru dejal  dr. Aleksander Jevšek, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in dodal, »da smo lahko ponosni, da nam je uspelo v tako kratkem času uskladiti program«.

Po njegovih besedah je pomembno zavedanje o pomenu evropskih kohezijskih sredstev za večjo blaginjo prebivalcev Slovenije in celotne Evropske unije, zato je na vseh tudi »odgovornost, da bomo z vključujočim pristopom, tesnim sodelovanjem vseh ravni in konstruktivnim dialogom program evropske kohezijske politike tudi uspešno izvajali,« je še poudaril minister Jevšek.

Zbrane je nagovoril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je izpostavil pomembnost povezave med kohezijskimi sredstvi in učinkovitim kriznim upravljanjem. »Najbolj učinkovit način je seveda preprečevanje kriznih situacij in veseli me, da so v slovenskem programu za obdobje 2021–2027 obsežna sredstva namenjena tudi področjem preventive.«

Direktorica generalnega direktorata za regionalno politiko Sofia Alves, ki je z delegacijo Evropske komisije ob tej priložnosti obiskala Slovenijo, je ministru Jevšku izročila kopijo potrjenega Programa evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027. Spomnila je, da dobrih 3,2 milijarde evrov, kot jih lahko koristi Slovenija, pomeni »več kot 1.500 evrov investicijskih sredstev na prebivalca Slovenije, kar mora prispevati k uravnoteženemu regionalnemu razvoju Slovenije«.

»Čeprav doživljamo krizne čase, imamo enkratno priložnost, da izpolnimo svoje skupne cilje. Imamo izjemno raven evropskih naložb in podpore. Skupaj lahko ustvarimo pametnejšo in bolj konkurenčno Slovenijo – zeleno in digitalno ter bolj povezano, pravično in vključujočo Slovenijo,« je še dejala Alves.

 

Povezava do Programa: Program evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 v Sloveniji (POVZETEK)

 

Vir: Slovesno potrjen Program evropske kohezijske politike 2021-2027 v Sloveniji

Prijavite se na naše e-novice!.