SMART ALTITUDE – energetsko učinkovitejša smučišča

Smučarske počitnice nimajo najbolj zelenega ugleda, vendar se številna smučišča trudijo, da bi bila okolju prijaznejša.

Ponekod po svetu se že opazi kaj globalno segrevanje povzroča na smučiščih. Zato so se v zadnjih nekaj letih smučišča začela boriti proti temu in postajajo bolj okoljsko odgovorna, z aktivnostmi kot so uporaba obnovljive energije (vključno s sončno energijo) za upravljanje kabinskih žičnic, brezplačni avtobusni prevozi, kanalizacijski sistemi za preprečevanje onesnaževanja na gorah in ledenikih, nizkoenergijski sistemi za izdelavo snega, sedežnice, ki se napajajo z vetrno energijo.

Aktualnega izziva zelenih smučišč se zavedata tudi BSC Kranj in RTC Krvavec, ki sta partnerja pri projektu SMART ALTITUDE. Cilj projekta je omogočiti in pospešiti izvajanje nizkoogljičnih politik v zimskih turističnih regijah, kar se lahko doseže z implantacijo opreme v žičniško infrastrukturo, ki bo energetsko učinkovitejša. V partnerstvu sodeluje še 9 predstavnikov fundacij, združenj, akademij, univerz in raziskovalnih centrov iz Francije, Italije, Avstrije, Švice in Nemčije.

Konec maja sta BSC Kranj in RTC Krvavec gostila projektne partnerje, ki so se v treh dneh bivanja na Krvavcu dodobra seznanili s trenutnim stanjem in ponudbo našega najbolj sončnega smučišča. Na Zvohu, pri jezeru za umetno zasneževanje, nam je tehnični vodja smučišča Marko Grebenc, med drugim, razložil o prihodnjih načrtih smučišča in predvideni gradnji novega jezera, ki ga potrebujejo za zasneževanje smučišča. Trenutno jezero na Zvohu se namreč napolni v 8 dneh, z enim jezerom vode pa lahko zasnežijo vsega 20 % smučišča. Ogledali smo si tudi njihove črpalke in delovanje teh.

Partnerji so bili navdušeni nad poletno ponudbo, ki na Krvavec privablja številne obiskovalce v vročih poletnih dneh. Poletni park Krvavec je primeren za obiskovalce vseh starosti in tako so se tudi naši partnerji spustili po makadamski progi z atraktivnimi gorskimi go-karti. Deževnemu maju navkljub, smo uspešno izvedli tudi večerjo na zajli, z razgledi na ljubljansko kotlino in zajeten del Gorenjske.

Srečanje smo zaključili z vodenim pohodom po poti pastirskih škratov na Krvavcu.

Prijavite se na naše e-novice!.