SOCIAL SEEDS – mapiranje sprememb v politiki socialnega podjetništva

Partnerji projekta SOCIAL SEEDS so se srečali v Rzeszówu, na Poljskem, in predstavili rezultate mapiranja sprememb v politiki socialnega podjetništva, po svetovni krizi, ki sta jo povzročila pandemija in ruska invazija na Ukrajino. Center KORAK pa je, kot deležnik pri projektu, predstavil njihovo spopadanje z izzivi med delom v času epidemije.

Partnerji projekta, ki izkorišča potenciale socialnih podjetij – SOCIAL SEEDS (Exploiting Potentials of Social Enterprises through Standardized European Evaluation and Development System), so se septembra 2022 še poslednjič sestali v živo, v Rzeszówu, na Poljskem.

Dvodnevni hibridni dogodek se je osredotočal na predstavitev rezultatov mapiranja sprememb v politiki socialnega podjetništva, po pandemiji covida-19 in v kontekstu vojne v Ukrajini. Dialog o politikah je bil namenjen pregledu verjetne prihodnosti socialnega podjetništva po covidu-19 in svetovni krizi, ki sta jo povzročila pandemija in ruska invazija na Ukrajino.

Na srečanju so, poleg partnerjev projekta, sodelovala tudi socialna podjetja iz Češke, Nemčije, Madžarske, Poljske in Slovenije, ki so predstavila svoje dobre prakse njihovega soočanja s posledicami omenjenih kriz. Eva Ristič, iz Centra KORAK za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo, je na svojo predstavitev povabila z uvodnim videom organizacije in opisala pot njihovih uporabnikov od rehabilitacijskega programa do različnih oblik zaposlitve. Med naštetimi izzivi zaposlenih v Centru, pri delu v času epidemije, je bilo uvajanje dela od doma, ohranitev družbenih stikov med sodelavci, podpora zaposlenim, povečanje spletne prodaje, napovedi velike gospodarske krize in posledično varčevanje podjetij in povečanje vhodnih stroškov (materiali, energija) ob pritiskih trga po nižjih cenah izdelkov/storitev.

Za konec je gostitelj, Regionalna razvojna agencija Rzeszow, ki je naš partner tudi pri OSS projektu (Interreg Europe), je predstavil še pilotno akcijo množičnega financiranja (crowdfunding) socialnih podjetij in povabil k sodelovanju na Carpathian Startup Fest.

 

Prijavite se na naše e-novice!.