Socialno podjetništvo v evropskih regijah

V Sloveniji imamo Zakon o socialnem podjetništvu, 250 registriranih socialnih podjetij (7 na Gorenjskem) ter kar nekaj dobrih praks s področja socialne ekonomije. To smo v okviru projekta SOCIAL SEEDS (Interreg Europe), katerega partner je Regionalna razvojna agencija Gorenjske, predstavili projektnim partnerjem in deležnikom na Poljskem.
V dneh od 24. do 25. maja 2017 je v Rzeszowu na Poljskem potekalo partnersko srečanje v sklopu projekta SOCIAL SEEDS (Interreg Europe). Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi in izmenjavi dobrih praks med partnerji in deležniki gostujoče države na področju izvajanja socialnega podjetništva in politik v sodelujočih regijah in državah, pregledu načrtovanih projektnih aktivnosti ter njihovi realizaciji, pregledu finančnega načrta, menjavi projektnega partnerja ter pripravi akcijskega načrta.
 
Prvi dan srečanja je bil izveden partnerski sestanek (Steering Committee Meeting) in tematski seminar z naslovom Capacity-building seminar on social entrepreneurship in rural areas. Popoldanskega dela srečanja, tj. tematskega seminarja, so se udeležili tudi deležniki gostujoče države Poljske. V okviru seminarja so bile predstavljene politike in dobre prakse regij na področju socialnega podjetništva. V Podkarpatski regiji na Poljskem je regionalna pisarna za socialno politiko tista, ki oblikuje smernice za oblikovanje regionalne politike, pri čemer upoštevajo tudi dobre prakse partnerjev drugih držav. Za 160 občin v regiji so pripravili Podkarpatski razvojni program socialnega podjetništva 2016–2020, v okviru katerega načrtujejo, da bodo podprli odprtje 1380 novih socialnih podjetij v regiji. Pomembnost poznavanja uspešnih zgodb in s tem dobrih praks se jim zdi ključna, kar so poudarili tudi na sami konferenci. Partnerji v projektu SOCIAL SEEDS imajo na področju socialnega podjetništva zelo različna izhodiščna stanja, na Češkem denimo jim manjka že osnovna definicija socialnega podjetja. S strani Regionalne razvojne agencije Gorenjske smo na konferenci predstavili Fundacijo Vincenca Drakslerja, Eko-socialno kmetijo Korenika in Humanitarni zavod Pod strehco so.p..
 
Drugi dan srečanja je bil namenjam ogledu dobrih praks na področju socialnega podjetništva, ki se izvajajo v Podkarpatski regiji na Poljskem.
Ogledali smo si tri primere, in sicer:
  • Socialno kooperativo »Bajkolandia«, ki je bila ustanovljena leta 2010 na podlagi potrebe po zagotovitvi prostora za igro in druženje otrok ter njihovo vključevanje v družbo, katerega pred tem v kraju ni bilo. Danes »Bajkolandia«, poleg vrtca, nudi tudi različne delavnice, izobraževanja in dejavnosti, tako za otroke kot tudi starše. V letu 2013 je kooperativa dobila nagrado »A way to success«, ki se podeljuje pod pokroviteljstvom poljskega predsednika in tudi nagrado za ženskam prijazno podjetje.
 
  • Osnovna ideja Združenja Dobry Dom in delavne terapije ZAZ Nowa Sarzyna je več nivojska podpora ljudem s posebnimi potrebami, ki zaposluje 75 ljudi, od tega 52 s posebnimi potrebami. V okviru združenja deluje proizvodno socialno podjetje, kjer izdelujejo lesene polizdelke, pletene lesene izdelke (košare, ograje, …), ukvarjajo pa se tudi z reciklažo. Večino svojih ročno izdelanih lesenih izdelkov izvozijo v Nemčijo.
 
  • Splavarsko združenje - socialna kooperativa sv. Barbara v Ulanówu je primer združenja, ki je bilo ustanovljeno z namenom ohranjanja tradicije, kulturnega razvoja kraja in večje skrbi za okolje in njene potenciale.
 
Več o primerih dobrih praks na Poljskem si lahko preberete tukaj
 
Ogledali smo si tudi primer razvoja kraja in območja z močno participacijo prebivalcev, kjer v vseh pogledih vključujejo tudi ljudi s posebnimi potrebami, da se le-ti dejansko počutijo del skupnosti (Chmielnik - Błażowa).
 
Direktor Evropskega združenja regionalnih razvojnih agencij (EURADA), eden izmed sedmih partnerjev v projektu SOCIAL SEEDS, g. Esteban Pelayo Villarejo, je partnerje in regionalne deležnike na srečanju povabil v Bruselj, kjer se jeseni pripravlja večji dogodek poimenovan »Brokerage event on SOCIAL SEEDS in Brussels«, z namenom informiranja o priložnostih in izzivih, ki se kažejo na področju socialnega podjetništva, z možnostjo bilateralnih srečanj, predstavitev socialnih podjetij in idej ter skupinskih srečanj. Dogodek, ki bo izveden v okviru projekta SOCIAL SEEDS, je predvsem priložnost za mreženje in iskanje partnerjev za nadaljnje sodelovanje ter nudi tudi možnost predstavitve socialnih podjetij pred potencialnimi investitorji.
 
Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta
 
Vabimo vas, da nam sledite na socialnih omrežjih SOCIAL SEEDS smedia:
 
 
Prijavite se na naše e-novice!.