Štipendije za deficitarne poklice v gostinstvu in turizmu

Gorenjska je s svojimi naravnimi danostmi, kulturno dediščino ter dogodki in aktivnostmi, ki jih ponuja, pomembna turistična destinacija. Dejavnosti gostinstva, hotelirstva in turizma predstavljajo veliko priložnosti za ustvarjalnost in inovativnost ter za kreiranje novih delovnih mest. Eden izmed ukrepov za pridobitev dobrih kadrov tudi na tem področju je štipendiranje.

Štipendijo za deficitarne poklice bodo lahko, tako kot v aktualnem, tudi v prihajajočem šolskem letu pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali po programu »Gastronomske in hotelske storitve« (3-letni program). Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja dijaki pridobijo štipendijo, ki znaša 107,42 evrov mesečno. Prejemanje štipendije ne vpliva na višino otroškega dodatka niti na dohodnino, združljiva pa je tudi s Zoisovo štipendijo.  Vlogo bo možno oddati od 19. junija do 22. septembra 2023.

Da je zanimanje za poklice v gostinstvu in turizmu nekoliko višje kot v preteklih letih, je bilo zaznati na sejmu Informativa 2023, kjer sta bila s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenske turistične organizacije s partnerji podrobneje predstavljena poklica kuhar in barman. Mlade so zanimale informacije o možnostih izobraževanja in zaposlitve v gostinstvu in turizmu, zelo pa jih je navdušil tudi širok spekter zaposlitvenih možnosti ter veliko priložnosti za samostojno podjetniško pot.

V teku je tudi nacionalna kampanja promocije poklicev v gostinstvu in turizmu, v okviru katere se predstavlja poklice ne le mladim, temveč tudi njihovim staršem in svetovalnim delavcem v osnovnih šolah, ki so impresionirani nad predstavitvami ter povedo, da doslej niso imeli pravih informacij o teh poklicih.

Tako izobraževali programi kot delo v gostinstvu in turizmu so dinamični, omogočajo veliko tekmovanj doma in v tujini, spodbujajo znanje tujih jezikov in napredovanje ter osebnostno rast. Pomembno je tudi to, da je šolanje vselej možno nadgrajevati, saj je omogočena vertikala vse do doktorata znanosti. Mladi se oblikujejo v vsestransko razvite osebnosti, ki so jim blizu komuniciranje, nastopanje v javnosti ter raziskovanje, kar sedanji in nekdanji dijaki ter študentje dokazujejo s številnimi priznanji in nagradami z mednarodnih tekmovanj.

Aktivnosti, ki se izvajajo, kakor tudi možnost pridobitve štipendije za deficitarnost, so namenjene temu, da bi spodbudile več mladih k izbiri kariere v gostinstvu in turizmu.

 

Vir: https://www.gov.si/novice/2023-01-24-stipendije-za-deficitarne-poklice-v-gostinstvu-in-turizmu/

 

Prijavite se na naše e-novice!.